Kis mértékben ugyan, de visszaesést mutat a 2021-es német frisspiaci zöldség-gyümölcs behozatal.

A 2020-as rekord importévet követően a koronavírus-járvány második évében, 2021-ben kis mértékben visszaesett a német frisspiaci zöldség-gyümölcs behozatal – írja a Fruchthandel. A zöldségeknél a 3,4 millió tonnás mennyiség 3%-kal marad el a 2020-astól. A külföldről vásárolt volumen felét a paradicsom, a paprika és az uborka teszi ki együttesen. Az uborka importja gyakorlatilag nem változott, míg paradicsomból és paprikából kevesebbet vásároltak a németek.

A csonthéjas gyümölcsök tekintetében elmondható, hogy a 2021-es évben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt erősen visszaesett a dél-európai termés, ami a német importban is megmutatkozott. Ezt még az egzotikus gyümölcsök növekvő behozatala sem tudta kompenzálni, így a 2021-es teljes német frisspiaci gyümölcsimport mennyisége 5,37 millió tonna lett, ami 5%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Minek okoknak tulajdonítható a visszaesés?

A német zöldség-gyümölcs import visszaesésének okai között szerepelnek egyrészt a szállítási nehézségek (elsősorban a szállítási kapacitások csökkenése, a konténerek megbízhatatlan rendelkezésre állása, a növekvő energia-, üzemanyag- és csomagolóanyag árak, valamint a sofőrhiány), másrészt pedig az exportőr országok alacsonyabb termései. A csonthájasoknál tavaly drámai volt a helyzet, de a 2021-es esős, hűvösebb német nyár nem kedvezett a dinnyefélék fogyasztásának sem. A nemzetközi áruszállítást övező turbulenciák várhatóan 2022-ben sem szűnnek meg: az üzemanyagárak növekedését az ukrán válság máris tovább súlyosbította.

Kapcsolódó cikkek:

A 2021. évi európai őszibarack- és nektarintermés – a medFEL termésbecslése

Egyre több gyümölcsöt importál Spanyolország

Az olaszok 88%-a elutasítja az importgyümölcsöket