Észak-Olaszországban az 50%-ot közelíti a munkaerőhiány a mezőgazdaságban.

Az észak-olaszországi Ravenna székhelyű Legacoop Romagna a Forli-Cesena, Ravenna és Rimini környéki agrár-élelmiszeripari vállalatokat egyesítő szövetkezet tavaly 1,7 milliárd euró termelési értéket realizált, és több mint 7200 munkavállalót foglalkoztatott. Idén azonban riasztó hírek érkeznek a szervezetbe tömörül termelőktől, mivel jelentős számú gazda hagy fel a fákon lévő gyümölcsök betakarításával, és tervezi, hogy földjeiket gépesített termesztésre, például gabonafélékre állítják át. Ráadásul az is egyértelműen látszik, hogy jelentősen csökkennek a műtrágyákra és növényvédő szerekre leadott rendelések. Ez annak a jele, hogy ha nem is hagynak fel a mezőgazdasági tevékenységgel, a gazdák igyekeznek minimalizálni termelésüket, illetve lemondanak a mostanság tervezett beruházásaikról, későbbre halasztva azokat. A Legacoop Romagna becslései szerint általánosságban elmondható, hogy körülbelül 50%-os a gyümölcsültetvényekben a munkaerőhiány, de egyes körzetekben ez akár a 70%-ot is eléri.

Ezek a problémák az észak-olasz régióban a legsúlyosabban a szamóca, az őszibarack és a cseresznye kultúrákat érintik, de a feldolgozó és a vetőmag ágazatra is tovább gyűrűznek, ráadásul félő, hogy a következő betakarítási időszakban ismétlődni fognak. További gond, hogy ágazati hírek szerint ez a helyzet nem csak Emilia-Romagnát érinti, mivel a társult szövetkezetekben a középső és déli régiók tagjai ugyanilyen problémákról számolnak be.

Az okok régóta és jól ismertek: a nem megfelelő migrációs politika, a bürokrácia lassúsága, az aktív munkaerő-politika és a munkaerőpiac kevéssé hatékony működése és működtetése, az idénymunkások alkalmazását akadályozó szabályok, a szakképzés hiánya, amely megakadályozza a szakképzett munkaerő létrehozását és felvételét, illetve a családi gazdaságok jövedelmének megcsappanása.

„Ezen a ponton” – fogalmazott Mario Mazzotti, a Legacoop Romagna elnöke – „határozott politikai és intézményi fellépésre van szükség, hogy nagyon gyorsan kezeljük ezt a vészhelyzetet, mindenkit bevonva a kormánytól és a parlamenttől kezdve a regionális és helyi intézményekig”. Ami minket illet, mi, mint Legacoop Romagna, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy figyelemmel kísérjük a helyzetet és minden lehetséges megoldást keressünk, a Federcoop Romagna és a szolgáltató cégek hálózatának köszönhetően is. Egyértelmű azonban, hogy az ország, különösen a nemzetközi helyzetre való tekintettel, nem hagyhatja figyelmen kívül a migrációs áramlásokra vonatkozó új politikát, amely a tervezésen, a jogszerűségen, az emberi és emberi jogok tiszteletben tartásán, valamint a kisgazdaságok jövedelmének fokozottabb védelmén alapul. Vállalkozói rendszerünk rugalmassága és termelésünk minősége forog kockán. Szükség van továbbá az aktív munkaerő-piaci politikák rendszerének újragondolására, amely képes hatékonyan összekapcsolni a munkaerő-keresletet és -kínálatot, és garantálni a szükséges képzéseket az egyre inkább képzett szakemberek számára”.

A cikkhez szemlézett írások:

Manodopera, situazione drammatica

Kapcsolódó cikkek:

Súlyos munkaerőhiánytól tart az olasz zöldség-gyümölcs ágazat

Olaszország: 9 eurós minimum órabér bevezetését tervezi a kormány