Select® Super, az „egyszikű gyomok specialistája”! Sok zöldségkultúrában engedélyezett, a legrövidebb élelmezésügyi várakozási idővel felhasználható gyomirtószer.

Rendezvényeken, személyes megbeszéléseken az elmúlt években már szinte megszoktuk, hogy a klímaváltozás, a vegyszerkivonások állandó témává váltak, de az utóbbi négy-öt évben már egyre gyakrabban elhangzik a fent említett mondat is: „Nincs már ember semmire, gyomirtanék én, de mivel?” A kertészeti kultúrák eleve nehezebben gépesíthetőek, mint a szántóföldiek, így még fokozottabban jelentkezik a megbízható munkaerő hiánya. Érthető módon nagyon megnőtt a felhasználható gyomirtószerek jelentősége, ezért a döntés előtt érdemes jól körüljárni a megmaradt lehetőségeket!

A Select® Super egy valódi „specialista” az egyszikű irtók között, ugyanis a gyomok fejlettségéhez igazítva igen széles dózistartományban (0,6-2,4 l/ha) és a legrövidebb ÉVI-vel alkalmazható termék (0-25 nap).  Hatóanyaga, a kletodim a gyomok zöld felületén keresztül szívódik fel. A kezelt növények szövetein belül kiválóan mozog, így mind a gyökérben, mind a hajtáscsúcsi részekben egyenletesen felhalmozódik és gátolja a zsírsavak bioszintézisét, leáll osztódó szövetek működése. Bár a hatáskifejtése lassú, akár 2-3 hét is lehet, (sőt hidegebb időszakokban még akár tovább is tarthat) de hatása nagyon stabil és megbízható,  ugyanis a hatóanyag működése nem hőfüggő, csak a hatáskifejtés hosszát befolyásolja a környezeti hőmérséklet. Ha a hatékonyságról menet közben szeretnénk meggyőződni, megnyugtatni a lelkiismeretünket, 7-10 nappal a kezelés után a gyomok hajtáscsúcsát megfogva fölfelé meghúzzuk. Mivel a hatóanyag a nóduszokban is jelentősen felhalmozódik, a hajtáscsúcs könnyedén kijön, szinte kicsúszik, erőteljesebb húzás nélkül, azaz már beépült a kletodim, csak a teljes elszáradás várat még magára. Ha a legnagyobb biztonságot és a legjobb hatékonyságot akarjuk elérni, néhány fontos alapszabályt mindenképpen érdemes figyelembe venni és betartani az alkalmazáskor:

  • A Select® Super nagyon erősen adjuvált, hogy a hatóanyag minél nagyobb mennyiségben és a lehető leggyorsabban jusson be a gyomokba. Ez viszont azt is jelenti, hogy a terméket csak önmagában, mindenféle egyéb adalékanyag (tapadószer, adjuváns) nélkül kell kijuttatni!
  • Semmilyen más növényvédőszerrel nem javasolt a keverés a fokozott perzselésveszély miatt!
  • Stresszoldó hatású lombtrágyákkal (pl.: Wuxal Ascofol, Wuxal Boron, stb.) sem javasolt az együttes kijuttatás, de az utókezelés már igen, mert a haszonnövényben gyorsítják a hatóanyag lebomlását, míg a gyomokban gyorsítják a hatóanyag beépülését!

Egy jól megválasztott egyszikűirtóval szinte minden környezeti körülmény között kiváló és biztos hatást lehet elérni! Ha a kijuttatás időzítésére, a gyomok optimális fenológiai állapotára is odafigyelünk, a jó hatékonyság mellett még jelentős költségmegtakarítást is el lehet érni!

Varga László

Kwizda Agro garden ágazat

Kertészmérnök, zöldség,

dísznövény szaktanácsadó

Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu