A varasodás az almatermésűek igen kellemetlen gombabetegsége. Nagy figyelmet igényel, mert a termesztésben lévő almafajták jelentős hányada fogékony a betegségre. A májusra jellemző meleg csapadékos időjárás, magas páratartalom járványszerű megjelenését okozza. A virágzás utáni szakaszban a fiatal leveleken apró barnás, zöldes foltok jelennek meg! A nem szakszerűen vagy nem időben elvégzett védekezés eredménye, hogy átterjed a termésre és károsítja, rontja piaci minőségét, fogyaszthatóságát! Ajánlott a szüretet megelőző időszakig kombinációs permetezési blokkok alkalmazása.

A Champion® WG réz tartalmú gombaölőszer a felszívódó blokkokban alkalmazott növényvédőszerek kiváló kombinációs partnere. Hatékonyan kiegészíti a szisztémikus szerek hatásspektrumát, csökkentve a rezisztencia kialakulásának veszélyét. 2-3 kg/ha dózisban alkalmazható figyelembe véve a fajták rézérzékenységét és az alma rézérzékeny fejlődési szakaszait! Nem fitotoxikus veszélyességi állapotok a lemosó illetve a virágzást megelőző fenológiák.

Az alma varasodása

Sikeres védekezés az almamoly ellen!

Az alma termesztők az almamolyt tartják a legveszedelmesebb gyümölcs kártevőnek. A termés jelentős hányadának kieséséért okolható. Az első generáció lepkéi rendszerint május közepén jelennek meg. Június közepe, vége felé megtalálhatóak az első hernyók. Hatékonyan akkor védekezhetünk ellenük, ha kikelésük után, gyümölcsbe rágásuk előtt permetezünk.

A Harpun® hatóanyaga megzavarja a lárvák kifejlődését, a vedlési folyamataikat. Életképtelenné válnak és elpusztulnak. A védekezés időpontját feromoncsapdás rajzásdinamika alapján szükséges megválasztani. A tojásrakás idejére, a lárvák tömeges kelésének pillanatára időzítsünk. Az első kezelés után két hét elteltével érdemes megismételni a védekezést, mert a rovarok kelése az időjárástól függően elhúzódik.

Almamoly

Védekezzen almailonca és aknázómoly ellen biológiai növényvédő szerrel!     

Az ilonca és az aknázómoly rágása jelentős lombkártételt okoz. Táplálkozásuk nyomán csökken a hasznos levélfelület. Súlyos járvány estén korai lombvesztés is várható. A hernyók a fiatal gyümölcsökön is hámozgatnak. A terméseken a rágási sebek rothadást előidéző baktériumok és gombák belépési helyei! Az ilonca május végén rajzik fiatal hernyói június elején jelennek meg. Az aknázó moly májusi, júniusi nemzedéke okozza a legnagyobb kárt. A leghatékonyabban a hernyók kártételének kezdeti szakaszában tudunk ellenük védekezni.

A Lepinox Plus® (375 g/kg Bacillus thuringiensis var: Kurstaki) szelektív biológiai növényvédőszer amely több lepkeféle fiatal lárvastádiumai ellen alkalmazható. A hatóanyagot a kártevők táplálkozásuk során veszik fel. Mozgásuk leáll, teljes mortalitásuk 3-4 napon belül következik be. Ez idő alatt már nem rágnak, a  kártétel megszűnik.

Alma sodrómoly

Erősebb bőrszövettel a napégés és a kórokozók ellen!

Május egyre inkább a változékony időjárás hónapja. Gyorsan vált a forróság csapadékos napokba. Ilyenkor a levelek és a termés természetes védő viasz felülete meggyengül. Könnyebben hat rájuk az UV sugárzás illetve kevésbé ellenállóak a kórokozókkal szemben.

A Prosilicon speciális kálium-szilikát tartalmú, a biológiai termesztésben is engedélyezett termésnövelő anyag. Megerősíti az alma bőrszövetét, csökkenti a napégés veszélyét, javítja a termés fedőszínének kialakulását, intenzitását. Lúgos kémhatást teremt a növény felületén csökkentve a gombabetegségek kialakulásának esélyét. A kezeléseket javasolt május végén, június elején megkezdeni és a termés növelés időszakában többször megismételni.

További információ:

Kwizda Garden / Professzionális Kertészet | Facebook