2020. április 04.

Németországban a mezőgazdasági idénymunkákra a teljes szezonban kb. 300.000 emberre, május végéig kb. 100.000 munkásra lenne szükség. Az állásközvetítő portálok és a nagy állami propaganda hatására eddig 40.000 ember jelentkezett munkára, ami töredéke a szükséges munkaerőnek. A Német Földművelők Szövetsége, a Mező- és Erdőgazdasági Munkaadók Szövetsége, a Zöldség- és Gyümölcstermesztők Szövetsége és még számos szakmai és szakmaközi szervezet összefogásával készült egy videóüzenet, amelyben a témafelelősök kifejtették álláspontjukat a fenyegető munkaerőhiánnyal kapcsolatban. A sokoldalú érvelés nem maradt hatástalan: a Szövetségi Belügyminisztérium és a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium csütörtöki megállapodása szerint feloldják a múlt héten elrendelt teljes tilalmat a külföldi mezőgazdasági idénymunkások beutazására. 

A szabályozás szerint áprilisban 40 ezer, májusban további 40 ezer külföldi idénymunkást fogadhatnak fel a gazdák, de kizárólag a szigorú szabályok betartása mellett: a munkavállalók csak repülővel érkezhetnek és csak csoportosan. A repülőtéren a szövetségi rendőrség egységei fogadják őket, ahol a személyazonosítás után felmérik egészségi állapotukat – fertőzésgyanú esetén megtagadják a belépést az országba. A vizsgálat eredményét gondosan dokumentálják. Ezután legfeljebb 20 fős csoportokba osztják őket, az elkövetkezendő 14 napban nem is hagyhatják el a csoportjukat. A csoportok csak egymástól térben és időben elkülönítve dolgozhatnak, a szállásuk is egy helyen van. Speciális, nagyon pontos előírások vonatkoznak a szállásuk körülményeire, a szállításukra, a fertőtlenítés módjára stb. Ha fertőzésgyanú lép fel, az egész csoport karanténba kerül. 

Április 6-tól egy online portál működik (saisonarbeit2020.bauernverband.de), ahol be kell jelenteni az idénymunkásokat fogadó cég nevét, a leendő munkások nevét, az érkeztető repülőgép járatszámát és még számos adatot. Ugyanitt lesznek elérhetők a beutazási engedély feltételeként szabott szigorú rendelkezések és előírások is.

Az AIZ (Agrarisches Informationszentrum) rövid közleménye szerint az Európai Bizottság további segélycsomagot állít össze a mezőgazdasági üzemek részére, amely további hitelfelvételi lehetőségeket kínál, illetve a támogatások igénybevételének megkönnyítését, a bürokratikus ellenőrzés leegyszerűsítését helyezi kilátásba. A hitelek fedezetét (amelyet 200 000 euró értékhatárig vehetnek igénybe az üzemek) a Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (ELER) bocsájtja rendelkezésre. A fejlesztési alap fel nem használt eszközeit lehet erre fordítani, illetve a már lehívott, de fel nem használt pénzeket nem kell visszautalni az EU-nak. Az egyes EU-tagországok számára most több idő áll majd rendelkezésre a vidékfejlesztési programokról szóló éves jelentések elkészítésére. Az Európai Bizottság a fejlesztési támogatások terén is bőkezűbb lesz, az eddigi 75%-os részarányról 85%-os részarányra emeli majd a támogatások mértékét a vidékfejlesztési támogatások esetében. A törvénymódosításokra szóló javaslatot Janusz Wojciechowski agrárügyi megbízott dolgozza ki.

(források: Topagrar, Topagrar, aiz.info,  Bayerischer Bauerverband.de, Tagesschau)

Gyűjtötte és fordította: Báderné Barakonyi Enikő