2020. április 06.

Az osztrák kormány legújabb, pénteki rendelete módosította az Európai Unión kívüli országokból érkező idénymunkásokra vonatkozó előírásokat. Azok a külföldi idénymunkások, akik már rendelkeznek érvényes munkavállalási engedéllyel, az eddigi 9 hónap helyett 12 hónapig maradhatnak Ausztria területén és végezhetik a munkájukat. Új vízumkérelmet sem kell benyújtani, ennek hosszabbítása a rendelet szerint automatikus – ezzel is csökkentve az adminisztrációs terheket. 

Ausztria mezőgazdasági területeinek jó része Stájerországban található. A Stájer Mezőgazdasági Kamara kiadott egy összefoglalót, mely szerint csak márciusban 40 millió euró bevételtől esett el a tartomány a koronavírus miatt kialakult helyzet következtében. A Kamara elnöke, Franz Titschenbacher a következő javaslatokat dolgozta ki és juttatta el az illetékeseknek:

– a válsághelyzetekre elkülönített állami pénzalapokból támogatás nyújtása a bajba jutott mezőgazdasági üzemek részére

 – az EU külön támogatása, amely bizonyos mértékig kompenzálni tudná a kiesett bevételeket

 – felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy minden lehetséges módon támogassák a hazai élelmiszerek előállítóit

Az egyes tartományok a tartományi pénzalapokból a német példához hasonlóan támogatást nyújtanak a gazdasági nehézségekkel küzdő cégek részére. A támogatás mértékét és feltételeit internetes portálok foglalják össze, ugyanitt lehet beadni a támogatási kérelmeket is. Bécs tartomány például támogatja a maximum 10 főt foglalkoztató vállalkozásokat, ha a bevételük több mint 50 százaléka kimaradt a koronavírus okozta válsághelyzet miatt.  A támogatásokra elkülönített pénzösszeg 20 millió euró, a kérelmeket április 1-től lehet benyújtani. A Gazdasági Kamara honlapján részletes tájékoztatás érhető el a munkaügyi előírások változásáról, az adóügyi könnyítésekről ill. egyéb más, mezőgazdaságot nem érintő támogatási lehetőségekről pl. a „home-office-irodák” kialakítására felajánlott támogatásokról.

(forrás: IkonLine, a Landwirtschaftskammer Steiermark tájékoztató honlapja, wko.at)

Gyűjtötte és fordította: Báderné Barakonyi Enikő