Az április 4-i döntés értelmében áprilisban negyvenezer, májusban még további negyvenezer külföldi idénymunkás beutazását engedélyezik Németországba, de kizárólag repülőgéppel és szigorúan ellenőrzött körülmények között. Az Eurowings légitársaságnál tudnak a munkaadók repülőgépet bérelni, az erre való igényt egy internetes portálon, a www.eurowings.com/erntehelfer oldalon keresztül lehet bejelenteni. Az első járatok a héten már meg is érkeztek Berlin, illetve Düsseldorf repülőterére. A mintegy 530 munkavállaló mindegyike Romániából érkezett. A repülőtéren átestek az egészségügyi ellenőrzésen, majd gondos regisztrációt követően a leendő munkaadók szállították őket tovább a szállásukra, ahol a következő 14 napon keresztül a többi dolgozótól teljesen elkülönítve fognak lakni illetve dolgozni. A Német Gazdaszövetség információja szerint április hónapra eddig 9 900 fő jelentkezett munkára, májusra pedig 4 300 fő. Ez a létszám még messze nem meríti ki a megengedett keretet.

Nehezíti a német munkaadók dolgát, hogy Bulgária – ahonnan általában szintén jelentős mennyiségű idénymunkás érkezik, elsősorban spárga- és szamócaszedésre – nem ad kiutazási engedélyt Németország területére. Ezt még akkor sem teszi, ha a munkavállalónak érvényes munkavállalási engedélye van. Boiko Borissow miniszterelnök arra hivatkozott, hogy óvni szeretné a lakosságot a hazatérő munkások által behurcolt fertőzésektől.

További kérdéseket vet fel, hogy hogyan hat majd a beutaztatás többletköltsége a mezőgazdasági termékek árára. A repülőgéppel behozott munkások ellátása és elszállásolása sem egyszerű, a régi, jól bevált tömegszállások működtetését a karantén előírásoknak megfelelően jelentősen át kell alakítani.

Ankunft von Erntehelfern am Berliner Flughafen Schönefeld: Strenge Auflagen

További áremelkedést illetve esetleges ellátási gondokat okozhat Németországban, hogy az oda jelentős mennyiségű gabonát exportáló országok – mint Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán – az idei szezonra korlátozták exportjukat. Mostantól a jelen gazdasági év végéig már csak maximum 7 millió tonna gabona kivitelét engedélyezik az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAWU) országain kívülre, tartva a saját országaikban fellépő ellátási gondoktól és jelentős gabonaár-emelkedéstől.

(források: Topagrar, Tagesschau, Spiegel)

Gyűjtötte és fordította: Báderné Barakonyi Enikő