A mezőgazdasági termékeknek nem csak a szürete, hanem sok esetben az értékesítése sem megoldott. A családi gazdaságok és kisüzemek által fenntartott saját zöldségboltok, borkimérések, helyi kispiacok, a falusi turizmushoz kötődő boltok működése lehetetlenné vált. A megoldás ebben az esetben a házhozszállítás, ennek jól felépített rendszerére példa a www.frischzumir.at. Ezen a weboldalon egy térkép található, ahol az egyes településeken be van jelölve, ki vállal házhozszállítást, milyen termékekből, milyen körzeten belül és mely napokon, milyen rendszerességgel. Az adott cégre kattintva a weboldal átirányít az adott cég weboldalára, ahol a kapcsolatfelvétel összes lehetősége meg van adva, illetve mindent meg lehet tudni az adott cég kínálatáról, termékeiről stb. Az weboldal két részre van osztva: készétel-kiszállítást vállaló cégekre illetve az élelmiszer-alapanyagokat kiszállító cégekre. Eddig túlnyomórészt húsáruval foglalkozó ill. borászati cégek jelentkeztek, de friss zöldséget kínáló cégek is vannak már a listán.

Kiírásra került a Veszélyhelyzeti Alapból adható támogatások feltételrendszere. A németországihoz hasonlóan azokat a kisüzemeket támogatják, ahol

  • a bevételek kizárólag a mezőgazdaságból származnak
  • ahol kevesebb, mint 10 alkalmazott van
  • a nettó éves bevétel maximum 550.000 euró
  • és amelyek a vírus okozta helyzetből kifolyólag a bevételeik több, mint 50 százalékától estek el (az előző év ugyanezen hónapjaihoz hasonlítva az összeget) vagy a munkabér költségei az előző év ugyanezen hónapjához hasonlítva több, mint 50%-kal nőttek.

A támogatás két lépcsős. Az első egy egyösszegű azonnali segély, melynek értéke a vállalkozás úgynevezett nemzeti vagy regionális egységértékétől függ. Ezek az összegek a héten már részben átutalásra kerültek. A második fázisban odaítélt támogatást mostantól lehet igényelni, ennek mértéke havonta 2 000 euró, három hónapon keresztül. A támogatás limitálva van, vállalkozásonként maximálisan 6 000 euró vehető igénybe.  

A kérelmeket az Agrarmarkt Austria internetes szolgáltatási portálon (www.eama.at) keresztül lehet benyújtani, ahol nagyon részletes tájékoztatást illetve kitöltési útmutatót találnak az érdeklődők.

(forrás: Das Bundesministerium für Landwirtschaft, Regionen und Tourismus (BMLRT) honlapja)

fordította: Báderné Barakonyi Enikő