A növekvő termelési költségek és a munkaerőhiány miatt szorul vissza a népszerű zöldségféle Európa legnagyobb termelőjénél.

Németországban a spárgaszezon (Spargelzeit) mindig jelentős figyelmet kap: az éttermek speciális spárgamenüket állítanak össze, és a kiskereskedelemben is nagy a kereslet a zöldségféle iránt. Egyes városokban spárgafesztiválokat is rendeznek, ahol például spárgakirálynőt koronáznak meg. A Spargelzeit hagyományosan április közepén indul, de néha egy-két héttel korábbra, néha pedig későbbre csúszik, és hivatalosan június 24-én, Keresztelő Szent János napjával zárul.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint a belföldön megtermelt spárga volumene 105 ezer tonna volt, ami 3%-os csökkenés az előző évhez képest, ami egyben az utóbbi évtized legkisebb termését jelenti. A legtöbb spárgát (21700 tonnát) Alsó-Szászországban takarították be, ezt követi Brandenburg (20100 tonnával) és Észak-Rajna-Vesztfália (18800 tonnával).

A spárga népszerűsége ellenére a spárgatermesztés Németországban visszaszorulóban van. Igaz, jelenleg mintegy 19,8 ezer hektáron termesztik (és ezzel továbbra is a legnagyobb területen termesztett zöldség az országban), viszont az egyre emelkedő termesztési költségek, és különösen a munkaerőhiány a termelési kedv ellen hatnak.

Ezzel még mindig messze Németország az Európai Unió legnagyobb spárgatermesztője: a teljes uniós termelés több mint harmadát adja a csökkenő tendencia ellenére is. Németországot az uniós rangsorban Olaszország (nagyságrendileg 50 ezer tonna), Spanyolország (44 ezer tonna) és Franciaország (27 ezer tonna) követi, rajtuk kívül Lengyelország (17 ezer tonna) és Hollandia (14,5 ezer tonna) van még 10 ezer tonna feletti termeléssel jelen az uniós belpiacon. Az EU tagállamaiban nagyságrendileg 280-290 ezer tonna spárgát termesztenek évente, körülbelül 57 ezer hektáros területen. Az Európai Unió spárgából nettó importőrnek számít, mivel éves exportja 8800 tonna körüli, viszont a tél folyamán Peruból 15 ezer tonnánál is több spárgát importál, amelyet kora tavasszal Mexikó (7,5 ezer tonna) vált fel, majd április folyamán az európai piacokon a spanyol áru időszaka következik.

A cikkhez szemlézett írások:

German asparagus production drops to decade low

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: március végén hatalmas a kereslet a spárga iránt

Hollandia: lendületet kapott a fűtött üvegházi spárga iránti kereslet

Németország: megérkezett a piacra a legkorábbi pfalzi spárga

Mexikó: kezdődik az Európába tartó spárga szezonja

Németország: 6%-kal csökken az előző évhez képest a spárgatermés volumene

Hollandia: 20-40%-kal kevesebb spárga várható az idei szezonban

Lengyelország: az áprilisi fagyok miatt megdrágult a spárga a nagybani piacokon

Hollandia: a szezoncsúcsot követően május elején már drágul a spárga

Hollandia: április közepén érte el csúcspontját a spárgaszezon

Magyarország: április elején hirtelen berobbant a spárgaszezon

Svájc: megkezdődött a fűtött termesztésű spárga szedése

Spanyolország: a márciusi esőzések után jó kilátásokkal indul a spárgaszezon

Spanyolország: teljes gőzzel dübörög a spárgaszezon

Németország: szedni kezdték a legkorábbinak számító “Pfalzi spárga” első tételeit

Hollandia: a fellendülő kereslet húzza felfelé a spárga árát

Hollandia: egyre több és olcsóbb a spárga a piacokon

Hollandia: megjelent az első korai spárga a piacon