Egyre közkedveltebb Svájcban a zöld spárga, különösen a fiatalok körében, akár hétköznapi fogyasztásra, míg a fehér spárga főleg a hétvégék finomsága.

Svájcban március 21-én a St. Gallen kantonbeli Schmitterhofban betakarították a fűtött termesztésből származó első svájci spárgát (Backlim fajta).

“Az első termés minősége különösen jó a tavalyi évhez képest, amikor a csapadékos május miatt minőségi problémákkal küzdöttünk. Jelenleg közel 2 hektáron naponta körülbelül 500-600 kilogramm fűtött termesztésből származó spárgát takarítunk be, de a 14. héttől kezdve már a minialagutakban is megkezdjük a szedést” – nyilatkozta a FreshPlaza részére Fabian Kummer tulajdonos, aki összesen 16 hektáron termeszt spárgát.

A terményt a Forster csoporton keresztül a nagy forgalmazó Migrosnak és a Marinello marketingpartneren keresztül a zürichi nagybani piacon a HORECA szektor részére értékesítik. A termés mintegy kétharmada a kiskereskedelemben kerül eladásra, a 22+-os sípokat pedig a HORECA ágazatban keresik. Kummer szerint az első korai svájci spárga iránti kereslet nagyon intenzív, különösen a hotelek, éttermek és catering cégek részéről.

Svájc: ahol a német spárga számít olcsónak

A döntően a HORECA ágazatból érkező érdeklődés elsősorban a spárga árának köszönhető: április elején a svájci spárga ára nagyjából a német luxuszöldség szintjén van. A szezon előrehaladtával a német spárga általában egyre olcsóbb lesz, a svájci termék ára azonban végig közel azonos szinten marad.

Mivel a spárgára – sok más zöldségtermékkel ellentétben – Svájc területén nincsenek importkvóták, Kummer szerint a szezon második felében nehéz versenyezni a német import spárgával. Ennek ellenére a hazai spárga az elmúlt években nagy megbecsültségre tett szert. Bár spárgából az önellátási arány Svájcban továbbra is meglehetősen szerény, a spárga egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Az előző öt évben Kummerék több korai fajtával bővítették portfóliójukat, elsősorban korai fajtákkal. “Azt is meg kell említeni, hogy Svájcban a szezon második felében rendkívül meleg lehet, ami viszont negatívan hat a vegetációra. Ennek ellenére általában a szezon végéig, Szent János napjáig (június 24.) képesek vagyunk szállítani.”

A fehér spárga mellett a Schmitterhof környéki gazdaság zöld spárgát is termeszt. Az első mennyiségek betakarítása a 15-16. hét körül várható, jósolja Kummer. „Jelenleg a zöld spárga a termesztési kapacitásunk mintegy 20%-át teszi ki, de ez az arány egyre nő. Megfigyelhető, hogy a fehér spárgát elsősorban hétvégén használják fel a bőséges ételekhez, míg a zöld spárgát egyszerű elkészítése miatt hét közben is fogyasztják. Ráadásul a zöld spárga egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen a fiatalabb fogyasztók körében.”

Svájcban valamivel több mint 460 hektáron termesztenek spárgát, döntően fűtött termesztésben korai fajtákat, a teljes termés pedig 730 tonna körül alakul.

A cikkhez szemlézett írások:

Swiss asparagus has earned itself a high standing

Kapcsolódó cikkek:

Spanyolország: a márciusi esőzések után jó kilátásokkal indul a spárgaszezon

Spanyolország: teljes gőzzel dübörög a spárgaszezon

Németország: szedni kezdték a legkorábbinak számító “Pfalzi spárga” első tételeit

Hollandia: a fellendülő kereslet húzza felfelé a spárga árát

Hollandia: egyre több és olcsóbb a spárga a piacokon

Hollandia: megjelent az első korai spárga a piacon