Az AMI adatai szerint az április hónapban mért éves élelmiszer-infláció 9,0% volt Németországban, ami 2020 áprilisa, azaz a koronavírus-járvány kitörése óta a legmagasabb érték.
Németországban április hónapban 7,4%-os inflációs adatot közölt a Bundesbank, ám az AMI adatai szerint az élelmiszerek drágulása meghaladta ezt a mértéket. Az előző év azonos időszakéhoz képest 9%-kal emelkedett az élelmiszerek ára, ami különösen a húsfélék (9-18%), a tojás (24,5%) és a margarinok és étolaj (26,1%) drágulásának következménye. Ezzel szemben a gyümölcsök éves inflációja mindössze 0,8%, a zöldségeké pedig csak 3,6% volt (az élelmiszer kategórián belül a két legalacsonyabb érték)
A fenti inflációs adatoknak a bázisa az előző év áprilisa. Ha azonban az előző hónaphoz, azaz a márciusi árakhoz viszonyított drágulást nézzük, a gyümölcsök 1,7, a zöldségek pedig 5,9%-os áremelkedést mutattak, ami azt jelzi, hogy a drágulás üteme felgyorsult, a húsféléké pedig már korábban megemelkedett.