A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat (Erysiphe necator), minden évben és minden borvidékünkön számítanunk kell rá !

A lisztharmat elleni védekezés alapja a megelőzés!  A kialakult fertőzés megállítására jelenleg nincs kielégítő megoldás, ezért már a tenyészidőszak elejétől védekezni kell ellene.

Az Associate a hazai kínálat egyik leghatékonyabb készítménye a lisztharmat ellen. Két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció, amely kívül-belül védi a szőlőt. Kiemelkedő hatékonysága mellett hosszú a hatástartama, ezért a szőlő legérzékenyebb időszakában, virágzástól fürtzáródásig javasoljuk a kijuttatását. Az Associate dózisa 0,25 liter/ha, keverhetősége jó. Megelőző jelleggel használjuk!

Lisztharmat fertőzés szőlőben

Védelem a szőlő peronoszpóra ellen

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő meghatározó gombabetegsége. A szőlő lombozatát és a fürtöket egyaránt veszélyezteti.

A Montaflow az egyik legkisebb szemcsemérettel, és legjobb fedő képességgel rendelkező, folyékony rézoxiklorid hatóanyagú, kontakt hatású peronoszpóra- és baktériumölő készítmény a piacon. Folyékony formulációja megkönnyíti a permetlébe keverést, dózisa 1,75-2,5 l/ha.

A Montaflow ökológiai (bio) gazdálkodásban is engedélyezett! Méhekre nem veszélyes, bármely napszakban kijuttatható. Jól keverhető más készítményekkel. A készítményt megelőző jelleggel szükséges kijuttatni a védendő növényfelületre!

Kombinált hatás a szőlő peronoszpóra ellen

Két hatóanyag, egy cél érdekében: kombinált hatás a peronoszpóra ellen. Két eltérő hatáshely, nagyobb biztonság, hosszabb hatástartam: külső és belső védelmet is biztosítunk a szőlőnek, korszerű mikrogranulált formulációban.

A Kupfer Fusilan WG a szőlő virágzás utáni időszakában hatékony eszköz a betegség leküzdésében. A bogyónövekedés fázisától ajánljuk peronoszpóra ellen 2,5-3 kg/ha dózisban. A kezelést előrejelzésre alapozva, a betegség tüneteinek megjelenése előtt kell megkezdeni. A készítmény jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel, valamint biostimulátorokkal, lombtrágyákkal is, mint amilyen a Wuxal Ascofol és a Wuxal K-40.

Peronoszpóra fertőzés szőlőlevélen

Bio megoldás a szőlő kálium pótlására

A kálium az egyik legfontosabb makro tápelem a szőlő érés-zsendülés időszakában, mert segíti a cukrosodást, a vesszők beérését, a színanyagok kialakulását.

Biostimulátor hatás

Tengeri algákból nyert növényi hormonok és egyéb hasznos anyagok (pl. vitaminok) felhasználhatóak a növényeink élettani, biokémiai folyamatainak javítására, biostimulálására. Tulajdonképpen a növény immunrendszerét támogatjuk ezzel, így segítve belülről a külső támadások kivédését.

Az Alga K Plus kiemelkedő alga- és kálium tartalmú, az ökológiai termesztésben is alkalmazható minőségjavító biostimulátor lombtrágya. Extramagas, 30 % kálium (K2O) tartalmával hathatós segítséget nyújt a magasabb cukorfok eléréséhez, koncentrált sárga tengeri-alga tartalma pedig elősegíti a tápanyagok felhasználásának hatékonyságát, növeli a biotikus és abiotikus stresszfaktorok elleni toleranciát és ezáltal javítja a termés minőségét.

Szőlőmoly kártétel

A szőlő fontos rovarkártevői a szőlőmolyok. A tarka- és a nyerges szőlőmoly lárvái, a hernyók károsíthatják a fürtkezdeményeket, bogyókat, fürtöket. A hernyók által károsított szőlőbogyón fertőzési kapuk nyílnak, utat biztosítva a gombabetegségek – elsősorban a szürkepenész – számára.

A Lepinox Plus® egy szelektív, biológiai növényvédő szer, amely több károsító lepkeféle fiatal lárvái (L1-L2) ellen hatékonyan alkalmazható. A Lepinox Plus® a méhekre veszélytelen, nem jelölésköteles!

Szőlőben 1 kg/ha a dózisa. A Lepinox Plus használata az esti, alkonyati órákban ajánlott. III. kategóriájú, szabadforgalmú készítmény. Lúgos kémhatású szerekkel nem keverhető!

Tarka szőlőmoly kártétele

Bórigény szőlőben

 „Kicsi a bór, de erős”, avagy egy mikrotápelem szerepe a növény életében.

Felvételének csúcsidőpontja a fürtmegnyúlástól a virágzásig tart, hiánya is ekkor okozza a legnagyobb kárt a szőlőtermelőknek. Minél tápanyagigényesebb a kultúra, annál fájóbb a bór hiánya, hiszen a virágzás és a terméskötés ideje az egyik legintenzívebb fejlődési szakasz a növény életében.

A Kwizda válasza a szőlő bórigényére a Wuxal Boron Plus. A lombtrágya egyéb nyomelemeket (kálium, foszfor ,réz, vas, mangán, molibdén, cink) is tartalmaz az enzimműködés támogatására. A Wuxal Boron Plus ezen túlmenően minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egyedivé teszi a Wuxal termékeket (tapadásfokozás, pH-puffer, párolgáscsökkentés, újranedvesedő képesség, felszívódás-fokozás). Így elkerülhetjük a rosszul kötődött, madárkás fürtök kialakulását!

Bórhiány jelei csemegeszőlőben

Neiner János

Kwizda Garden szőlő szaktanácsadó