Ambiciózus célt jelöltek ki a német Zöldek az organikus zöldségek és gyümölcsök termesztésében, bár még a korábbit sem sikerült elérni. 

Több mint 20 éve már annak, hogy az akkor német mezőgazdasági miniszter, Renate Künast bejelentette: 10 éven belül 20%-ra kell növelni a hazai termesztésben a biogyümölcsök és -zöldségek részarányát. Ezt a célt nem sikerült elérni, de még a felét is csak alig: 2021 végén 8%-ot, 2022-ben pedig 10%-ot sikerült megvalósítani. Ehhez képest a német kormány 2030-ra legalább 30%-ot irányzott elő, ami irreálisan magasnak tűnik.

Egyes zöldségek és gyümölcsök esetében van még tér a bővülésre, például almánál, sárgarépánál és hagymánál a biotermékek iránt nagy a kereslet. Ugyanakkor más termékeknél, mint például a csonthéjasoknál, bogyósoknál és a salátaféléknél egyrészt növényvédelmi okokból, másrészt a külföldi konkurencia miatt gyakorlatilag kijelenthető, hogy a biológiai termesztés elérte korlátait.

Március 21-én az online megrendezésre kerülő AMI Future Forum “Ziel 30 Prozent Bio – Unternehmerischer Mut gefragt” előadássorozat keretében német szakemberek ismertetik az organikus zöldségek és gyümölcs termelésének bővítésére irányuló stratégiákat. 

A cikkhez szemlézett írások:

AMI: 30 Prozent Bio – Wie werden Bio-Obst und -Gemüse vorangetrieben?

Kapcsolódó cikkek:

Németország: 2030-ig 5 millió hektárra kell növeli az organikus felületet

Özdemir: fenntarthatóvá formáljuk az egész világ mezőgazdaságát

Német agrárminiszter: a több bio a megoldás a globális válságokra

Németország: az olcsóbb termékek felé fordultak a fogyasztók

Németország: párbeszéd a fenntartható mezőgazdaságért