Élesen kritizálta a DBV a Bizottság javaslatát, mely fűnyíróelv-szerűen tiltaná be az érzékeny területeken a növényvédő szerek használatát.

A Német Gazdaszövetség (Deutscher Bauernverband, DBV) már korábban is bírálta az Európai Bizottságnak a növényvédő szerek fenntartható használatára vonatkozó rendelettervezetét, amely több alternatívát kínál ugyan, de mindegyikben fűnyíróelv-szerű előírásokat vagy tilalmakat fogalmaz meg az érzékeny területekkel kapcsolatosan. A rendelettervezet annak a törekvésnek a része, melynek keretében az Európai Unió 2030-ra legalább 50%-kal szeretné csökkenteni az Unió területén felhasznált növényvédő szerek mennyiségét.

Bernhard Krüsken a Német Gazdaszövetség főtitkára szerint “a Német Gazdaszövetség alapvetően támogatja azt a célt, hogy csökkentsük a növényvédő szerek használatának mennyiségét és a vegyszerek alkalmazásából fakadó kockázatokat. Az Európai Bizottság által az Európai Tanácshoz benyújtott javaslatról szóló dokumentumból azonban egyértelműen kiderül, hogy a Bizottság túllőtt a célon a növényvédő szerek használatáról szóló fenntartható használatra vonatkozó rendeletjavaslattal, sőt, elismeri saját javaslatának aránytalanságát. Az a megközelítés, hogy a védett területeken általános tilalmakat vezetnek be, kezdettől fogva helytelen volt. Ugyanez vonatkozik a meglévő alternatívák nélküli általános csökkentési célokra is. Ahelyett, hogy most javítgatná-foltozgatná a tervezett rendelkezéseket, az EU Bizottságnak inkább vissza kellene vonnia a javaslatot, és újra kellene írnia azt. A hatékony végrehajtás csak a mezőgazdasággal együttműködve lehet sikeres. Baden-Württemberg és Alsó-Szászország példája már megmutatta, hogyan tud működni ez a folyamat”.

A Bizottság javaslattervezete itt olvasható: Javaslat a növényvédő szerek fenntartható használatáról és az (EU) 2021/2115 rendelet módosításáról

A cikkhez szemlézett írások:

DBV: Pauschale Reduktionsziele und generelle Verbote bleiben der falsche Weg

Proposal for regulation of the European Parliament and of the Council on the sustainable use of plant protection products and amending regulation (eu) 2021/2115

Kapcsolódó cikkek:

Özdemir: a Bizottságnak át kell dolgoznia a növényvédőszer-csökkentési tervet