Ezekre lehet megoldás a munkák gépesítése és az egyre precízebb, akár növényegyedre szabott kezelések alkalmazása.

A digitális kertészet és precíziós kertgazdálkodás a következő évek legfontosabb kihívásai közé tartoznak. Az idei PREGA Konferencia kiemelten foglalkozott a precíziós kertészet témakörével, ezért két külön szakmai szekció is tárgyalta azt: a gyümölcs- és szőlőtermesztés és a zöldségtermesztés szekció.

Az első előadó, Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke, rávilágított az ágazat problémáira, amely az egyre növekvő kézimunkaerő hiánya, az inputanyagok, az energia drágulása és a környezettudatosabb gazdálkodás iránti elvárás. Megoldásként a fitotechnikai munkák gépesítése és az egyre precízebb, akár növényegyedre szabott kezelések alkalmazása szolgálhat.

A Precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés szekcióban elsőként a FruitVeB alelnökétől Dr. Apáti Ferenctől kaptunk átfogó képet a hazai precíziós gyümölcstermesztés gazdasági és történeti hátteréről, a fejlődési potenciál lehetőségeiről.

Előadásában kiemelte: amellett, hogy a precíziós technológiai és műszaki megoldások egyre inkább a magas fajlagos hozamokra törekvő, intenzív, professzionális gyümölcstermelés részeivé válnak, a hozam és minőség fokozásán túlmenően jelentősen hozzájárulhatnak a vészes munkaerőhiány problémájának enyhítésében is.

A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.