A termelők problémái mindkét országban nagyon hasonlóak. A szabályozásokkal kapcsolatos tájékoztatásban és a napi szinten felmerülő kérdések megválaszolásában számos, korábban előfizetéssel elérhető weboldal – mint például a TopAgrar és az Agrarheute – igyekszik segíteni a mezőgazdasági termelőket. Báderné Barakonyi Enikő kolléganőnk készített gyors körképet az ottani helyzetről.

Németországban hasonló elképzelések alakultak ki azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatások leállása miatt felszabadult munkaerő átcsoportosítható lenne a kertészeti szektorba. A hazai ágazat szereplőinek gondolataihoz nagyon hasonlóan ott is a vendéglátásból felszabaduló nagy mennyiségű munkaerő volt az, ami elsőként felvetette a lehetőséget. (Nem véletlenül, hiszen a vendéglátás és a turizmus voltak azok a szektorok, ahol a koronavírus közvetlen hatásai először megmutatkoztak – a szerk.). A vállalkozó kedvű, dolgozni akaró diákok és az eddig rendes munkaviszonnyal nem rendelkezők, például a háziasszonyok bevonására is történnek lépések. Munkaerő-börzéket rendeznek és aktívan használják a különböző közösségi média felületeket, mint az Instagram vagy a facebook. A lehetőségre a helyi média segítségével is felhívják a figyelmet. A hírek szerint a kezdeményezés sikeres, a célcsoportokból többen is jelentkeztek már. 

Németországban kijárási tilalom még nincs, az esetleges bevezetése esetén a kormányzat biztosítja majd a mezőgazdasági üzemekben dolgozók mozgását. A szlogen „Ha nem vetünk, nem is aratunk!”.

A Németországgal szomszédos országokból dolgozni átjáró munkaerő határátlépési lehetősége biztosított, ehhez munkaszerződés, megbízólevél vagy az ingázóknak kiállított határátlépési engedély szükséges. A távolabbi országokból (Bulgária, Magyarország, Románia, stb.) érkező idénymunkások esetében ez a lehetőség nem működik, számukra tilos a beutazás. Julia Klöckner agrárminiszter asszony párbeszédet kezdeményezett azokkal az országokkal, melyek nagy tömegben adnának szezonális munkaerőt Németországnak. Az elképzelések szerint a munkavállalók a fogadó üzem nyilatkozata alapján, szigorú feltételekhez kötve (az országon belüli mozgás lekorlátozása és a tartózkodás nyomon követése) légi úton beutazhatnának Németországba, ahol kizárólag az adott üzemben dolgozhatnának. 

A német agrárminisztérium több támogatási lehetőség kidolgozását kezdte meg. Amennyiben egy üzem a koronavírus fertőzés miatt csak csökkentett üzemórában tud működni, lehetőség van a munkaidő csökkentése, a részmunkaidős foglalkoztatás (Kurzarbeit anmelden) bevezetése esetén arra, hogy a kiesett nettó munkabér 60 százalékát (gyermeket nevelő munkavállaló esetén 67 százalékát) a Bundesagentur für Arbeit nevű szervezet vállalja át. Például a korábban 11 eurós órabérben havi 160 órát dolgozó munkavállaló üzemében a csökkentett működés miatt a munkaórák száma havi 122 órára csökken, akkor a nettó munkabér különbözet 418 euró, ennek 60 illetve 67 százalékát vállalja át az előbb említett szervezet. Az átvállalást a munkaadónak kell kérelmeznie, egy online formanyomtatvány kitöltésével és beadásával. Az online ügyintézés főleg kisvállalkozásoknál praktikus, ahol a helyettesítés nem megoldott. Így a vállalkozás felelős vezetője a vírus miatti akadályoztatása (karanténba kerülése) esetén is be tudja nyújtani a kérelmet.

Ausztriával kapcsolatban korábban elterjedt a különböző médiumokban, hogy 7 000 alkalmi munkás határátlépési jogot kap. Ez nem fedi a valóságot, Ausztria nem tervezi az idénymunkások beutazásának engedélyezését. A valóság az, hogy a német példához hasonlóan Ausztriában is létre hoztak egy olyan internetes platformot, ahol a munkaadók és munkavállalók megtalálhatják egymást. A portál neve dielebensmittelhelfer.at, ahol a munkát ajánló és munkát keresők néhány paraméter megadása után találhatják meg a másik felet. Az osztrák média széles körben hirdeti ezt a lehetőséget, kiemelt hangsúlyt fektetve arra, hogy megértessék az emberekkel, a mezőgazdaság az élethez szükséges élelmiszert állítja elő.

Ausztriában a járványügyi helyzet miatt a mezőgazdasági, kertészeti szaktanácsadók mozgása is korlátozott, nem mehetnek ki ügyfelekhez, szaktanácsadást csak telefonon és elektronikus úton végezhetnek. A korlátozás alól csak azok mentesülnek, aki kísérleti telepen növényvédelmi előrejelzéssel kapcsolatos munkát végez.

Az osztrák egyetemi és főiskolai hallgatók (az oktatás ott is szünetel), amennyiben tudják igazolni, hogy a koronavírussal terhelt időszakban mezőgazdasági üzemben végeztek munkát, ennek időtartamát később gyakorlati időként számolhatják majd el, akkor is, ha nem mezőgazdasági képzésben vesznek részt.

A külföldi munkavállalók Ausztriába történő beléptetése még csak tervezet, Christine Aschbacher miniszterasszony a téma felelőse. A problémák azonban ugyanazok mint akár Németország, akár Magyarország esetében: kinek engedhetik meg a határátlépést, milyen egészségügyi igazolásokkal kell rendelkezzen a beutazó, hogyan korlátozzák mozgását, kövessék nyomon tartózkodását? 

A jelekből úgy tűnik, mindkét országban a belföldi munkaerő átcsoportosítása és a rejtett potenciálok mobilizálása az elsődleges cél, a külföldiek foglalkoztatása csak nagyon szükséges esetekben merül fel.

Báderné Barakonyi Enikő 

2020. március 23-i beszámolója alapján