Proplant® egy termék, ami lombon és gyökéren át is felszívódik. Hosszan tartó gyógyító, gátló és megelőző hatása mellett jelentősen javítja a növényi kondíciót is!

  A zöldségtermelőket, kiskerteket látogatva az utóbbi években egyre gyakrabban halhattuk a fent említett mondatot és valóban, soha nem látott mértékű a káros gombák okozta gyökér- és szártő- problémákkal kerültünk szembe a szemlék során. Az ok sajnos egyszerű, a szűkített vetésforgó miatt- ha egyáltalán annak lehet ezt nevezni- a zöldségtermesztők, de még a házikertek esetében is néhány év alatt óhatatlanul kialakul a „talajuntság” és egyre gyakrabban jelentkezik a palántadőlés. A monokultúra sajnos ezzel jár, sőt az utóbbi évek fagymentes telei, valamint a csapadékeloszlás szélsőségei szintén segítették a kórokozók térhódítását. A kémiai védekezési lehetőségek száma drasztikusan beszűkült a folyamatos szerkivonások miatt.

Palántadőlés uborkán

A biológiai lehetőségek egyre megkerülhetetlenebbek és szerencsére egyre jobbak is (pl.: Trifender® Pro), de csak preventív módon védik az állományokat és nem is garantálhatnak 100%-os védelmet a talajból fertőző gombás betegségek ellen. A tavaszi rossz fényviszonyok, a hideg, sok esetben párás, vizes körülmények szintén nehezítik a palántanevelők, vagy a frissen kiültetett állományok életét. No és mit tehetünk például akkor, amikor már eleve fertőzötten kapjuk meg a palántákat? Szeretnénk egy olyan jól bevált hatóanyagot ajánlani Önöknek a Kwizda Agro palettájáról, ami megbízható megoldást nyújthat az ilyen „bajos” helyzetekben, hogy a termelésük biztonságosabb és gazdaságosabb lehessen.

Pythium paprikán

   Proplant® a gyökérdoktor, ha már baj van! A már kezdődő „palántadőlés” ellen (tulajdonképpen ilyen betegség nincs is, ez egy összefoglaló név a korai palántákat károsító talajlakó kórokozókra) a propamokarb az egyetlen megmaradt hatóanyag, amely a gyökéren és lombon keresztül is felszívódik, perzselési veszély nélkül! Gyógyító, gátló és megelőző hatású, valamint nagyon jelentős növénykondicionáló tulajdonságokkal is rendelkezik. A káros gombák több életfolyamatát gátolja és minden fenológiai állapotban hatékony. Felszívódása gyors, ugyanakkor nagyon biztonságos, mert nem perzsel. Nagyon stabil a hatóanyag formulációja, lassan bomlik, így talajból hosszú ideig felvehető! Fontos kiemelni, hogy a Proplant® a hasznos mikrobiológiai készítményekre Artis®, Öko-ni®, Trifender® , Trifender® Pro sem talajkezelésnél, sem lombkezelésnél semmilyen káros hatással NINCS!

Verticillium paprikán

  A hatóanyag maga kicsit „beszorult” a talajfertőtlenítő kategóriába az elmúlt évek alatt, de jó, ha tudjuk, hogy több zöldség kultúrába engedélyezett peronoszpórafélék és fitoftóra ellen lombkezelésre is, ami épp a hatóanyagok folyamatos kiesése miatt nagyon fontos lehet a rezisztenciatörésben!

A propamokarb nem a biológiai hatóanyagok ellen van, hanem a megtámogatásukra. Ha mégis „baj” van, legyen módunk és lehetőségünk gyógyítani orvosolni a problémákat!

Varga László

Kwizda Agro Garden üzletág

Kertészmérnök, Zöldségtermesztési szakmai vezető

+36 30 9286 172

laszlo.varga@kwizda.hu