Ha az elmúlt év indulására gondolunk, akkor az első gondolat, amely „emlékraktárunkból” felszínre tör, arról szól, hogy igazából nem is volt tél a megfelelő időszakban, bezzeg megjött márciusban. Ehhez az érzethez kapcsolódik az a megfigyelés, mely szerint az évszakok lassan eltolódnak, tipikusan a tél később kezdődik, s a vége időszaka belenyúlik a tavaszba, vagyis a tavasz is tovább tolódik.

A harmadik megfigyelés – még mindig ennél a gondolati körnél és időszaknál maradva –, hogy a tavasz kezd „megfogyatkozni”. Lehet, hogy elsőre meghökkentő ez a megállapítás, de ha arra gondolunk, hogy márciusban megmutatta magát a tél, míg áprilisban már a nyár kopogtatott, s májusban már meg is érkezett, akkor talán érthetővé válik a gondolatébresztő háttér.

Természetesen nem rendelkezünk éveket, évtizedeket átfogó adatsorral, s azok tudományos feldolgozását nem végeztük el, így a megállapításunk csak megfigyeléseken, érzeteken alapul, s messze nem „akadémiai” kinyilatkoztatás.

Visszatérve az időjárás alakulására, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai és közlései alapján tekintünk át, a következő – a növénytermesztés és növényvédelem számára érdekes – megfigyeléseket tehetjük:

További információt itt olvashat.