Emlékeztetőképpen, összefoglalná a projekt kezdeti fő célkitűzéseit?

A FAKT Hungária Kft. Közép-Európában egy mezőgazdasági termékek gyártására, feldolgozására és forgalmazására szolgáló egyedülálló, integrált központ építését és üzemeltetését tervezi a Hegyeshalomban és Bezenyében vásárolt földterületeken, melyeknek összterülete 3,34 millió m2. A projekt középpontjában a kertészeti termékek magyarországi értékteremtésének fenntartható bővítése áll, a kertészeti vállalkozásoknak az értékláncban való tiszteséges részvételével. A piacvezető technológiák, a gyártási folyamatok és az élelmiszertermeléssel kapcsolatos kutatási eredmények felhasználásával teljesülnek a vezető európai kiskereskedők magas szintű elvárásai a minőség, az átláthatóság és a fenntarthatóság terén.

Ezek segítségével lesznek előállíthatók exportálható termékek.  A teljes beruházás összege mintegy 450 milliárd forint. A projekt 3000-5000 munkahelyet teremt hosszú távon egy olyan régióban, amely kiaknázatlan fejlesztési potenciállal rendelkezik. A helyszín, a központi forgalmi tengelyeken, ideális a friss termékek, például a gyümölcsök és zöldségek számára. A rövid szállítási távolságok lerövidítik a szállítási időket, lehetővé teszik a magas termékminőséget és csökkentik a közlekedéssel kapcsolatos káros környezeti hatást. Ezen túlmenően, a jó elérhetőség kiváló keretfeltételeket teremt a magyarországi mezőgazdasági termékek értéknövelő további feldolgozásához és finomításához, valamint a forgalmazás, a hűtés és a fagyasztott élelmiszerek logisztikájának fejlesztéséhez.

A helyszín jelentőségét és vonzerejét tovább fokozza egy nemzetközi, kereskedelmi logisztikai központ tervezett megvalósítása. Annak érdekében, hogy a munkavállalók egy helyen lakhassanak, élhessenek és dolgozhassanak, a projekt egyik kulcseleme egy modern, családbarát, 1000 lakóegységgel rendelkező lakóövezet kiépítése. Továbbá egy átfogó társadalmi infrastruktúra, ahol vásárlási, oktatási és szabadidős létesítmények találhatóak. A megvalósítás alapvető követelményei egy modern infrastruktúra kiépítése a közlekedés, az energia, az ellátás, az informatika és a hálózatépítés területén. Az energiaellátásban egy innovatív, integrált általános koncepció jön létre, amely integrálja és intelligensen irányítja az alprojektek különböző terhelési profiljai közötti szinergiákat, például az üvegházak és a hűtési logisztika kiegészítő terhelési profiljait. A fotovoltaikus energia, a napenergia, a biomassza és a geotermikus energia felhasználása az energiatermeléshez, valamint a különböző fogyasztók intelligens hálózata biztosítja a példaértékű, magas fenntarthatóságot és a hosszú távú, kiszámítható energiaköltségeket.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja!