„Összességében azt látjuk, hogy az iparág 15 millió euróval több adót fizet, mint korábban, a szürke zóna pedig körülbelül 20 százalékkal zsugorodott. Ez számomra elegendő érv ahhoz, hogy továbbra is fenntartsuk a kedvezményes áfát” – mondta Janis Eglitis, a lett Földművelésügyi Minisztérium irodájának vezetője a Lett Rádiónak.

Az 5 százalékos kedvezményes áfa egyik előnye, hogy a fogyasztói ár 11-12 százalékkal mérséklődött. A kedvezményes adókulcs 64 termékre vonatkozik, mint például: alma, arónia, málna, vörös áfonya, körte, sárgarépa, birsalma, saláta, káposztafélék, uborka, cukkini, burgonya (a teljesség igénye nélkül).

Lettországban a standard áfa 21 százalék, egy csökkentett 12 százalékos kulcs vonatkozik egyes termékekre, mint például könyvekre, periodikus és egyéb nyomtatott kiadványokra, a tömegközlekedési szolgáltatásokra, a szállásszolgáltatásokra, lakóépületek fűtési célú gázellátására és bébiételekre. Az 5 százalékos kedvezményes áfakörbe a Lettországra jellemző gyümölcsök és zöldségek tartoznak bele.

Hunyadi István / FruitVeB