A Peruból származó tételeket a mexikói áru váltja fel április közepéig, amikor beindul az európai spárgaszezon.
Mexikóban január végétől április közepéig tart az ország északi részén (Arizona alatt) fekvő Sonora államban a spárgaszezon, amelynek központja Caborca városa. Az itteni termés szokta áthidalni az Európai Unióban a Peruból érkező téli és az uniós belföldi termésből származó tételek megjelenés közötti áruhiányos időszakot. Idén az átmenet zökkenőmentesnek tűnik, rövid ideig ugyan, de nagy mennyiségben, versenyképes áron kerül Európába a mexikói spárga – egyes magyar áruházláncok polcain már találkozhatunk is ilyen termékekkel.
A mexikói spárgaágazat azonban jelentős kihívásokkal néz szembe. Az elmúlt években a spárga önköltsége a növekvő munkaerő- és inputköltségek miatt körülbelül 50%-kal emelkedett. Ennek eredményeképpen a termelők a nagyobb hatékonyság érdekében optimalizálták működési folyamataikat, ami a Caborca környéki régióban óhatatlanul a termőterület zsugorodásához vezetett, és lerövidült a szezon is. Míg korábban a csúcs termelési időszak hat-nyolc hétig tartott, a termelők idén már csak három hétig számítanak kifejezetten nagy mennyiségre. Robin Vollebregt, a holland Nature’s Pride felvásárlója szerint az egyre növekvő költségek ellenére a mexikói spárga ára továbbra is vonzó, mivel mindenhol máshol is emelkedtek a termelési költségek. “A mexikói termelők már megtanulták, hogyan kell megfelelni az európai piaci igényeknek, ami vonzóvá teszi az ebből a régióból származó spárgát, és az elmúlt években ezt a kereslet növekedése vissza is tükrözi.”
A legtöbb mexikói spárgát már csak az Egyesült Államok közelsége (a határ mindössze 120 km) az amerikai piacra szánják, de egyre több tétel jut el Európába is. Az amerikai kereslet jellemzően februárban mérséklődik, majd Húsvét környékén ismét megélénkül. Ezzel szemben az európai kereslet február-márciusban megélénkül, részben a mexikói termelők által kínált versenyképes áraknak köszönhetően. A márciusi csúcsidőszak hetei után Európában a Mexikóból érkező tételek mennyisége csökken, ami egybeesik az európai termelés kezdetével. A mexikói szállítmányok a kontinentális országokba főleg Spanyolországon és Marokkón keresztül, döntően március második felében érkeznek, majd a mexikói spárga mennyisége április közepéig fokozatosan csökken.
A cikkhez szemlézett írások:
Mexican asparagus season creates opportunities in the European market
Kapcsolódó cikkek:
Németország: 6%-kal csökken az előző évhez képest a spárgatermés volumene
Hollandia: 20-40%-kal kevesebb spárga várható az idei szezonban
Lengyelország: az áprilisi fagyok miatt megdrágult a spárga a nagybani piacokon
Hollandia: a szezoncsúcsot követően május elején már drágul a spárga
Hollandia: április közepén érte el csúcspontját a spárgaszezon
Magyarország: április elején hirtelen berobbant a spárgaszezon
Svájc: megkezdődött a fűtött termesztésű spárga szedése
Spanyolország: a márciusi esőzések után jó kilátásokkal indul a spárgaszezon
Spanyolország: teljes gőzzel dübörög a spárgaszezon
Németország: szedni kezdték a legkorábbinak számító “Pfalzi spárga” első tételeit
Hollandia: a fellendülő kereslet húzza felfelé a spárga árát