A június 22-én kiadott helyzetjelentésben a következő két hétre prognosztizáltakat nagy vonalakban fenntartjuk, azonban bekövetkezett néhány – a piaci folyamatokra nézve részben pozitív, részben negatív – változás, amiről röviden be kívánunk számolni.

Továbbra is úgy látszik, hogy a „fákon lévő” termés mennyisége meghaladja a hazai feldolgozóipar rövid távú felvevő képességét és a német, illetve lengyel vevők által vásárolt mennyiségeket. A feldolgozó üzemek döntően teljes kapacitáson működnek, hiszen elemi érdekük (bár ez hosszú távon a piacra nézve nem feltétlenül kedvező), hogy olcsó meggyből gyártott befőttel töltsék fel a készleteiket, azonban – a folyamatos feldolgozás ellenére – esetenként néhány napra felfüggesztésre kerül a meggy átvétele, mert több napra való nyersanyag halmozódott fel a feldolgozók átmeneti hűtőtárolóiban. Ez a jelenség tehát nem jelent egyet a feldolgozás leállásával, ugyanis a gyártás folyamatos, a torlódás miatt kell időnként a nyersanyagátvételt korlátozni. A termelők szempontjából viszont ez változatlanul egyenértékű azzal a sajnálatos ténnyel, hogy sok ezer tonna meggy betakarítatlanul marad, vagy a túlérés miatt a „szél rázza le” a fáról.

Pozitív irányú változásnak tekinthető viszont, hogy az utóbbi napokban jelentős lehűlés következett be, az éjszakák kifejezetten hűvösek voltak, és a következő napokban sem várható kánikulai meleg. Ez lassítja az érés előrehaladását, illetve javítja a gyümölcs fán tarthatóságát. Ebből kifolyólag az várható, hogy a július 03-05. magasságára prognosztizált szezonvég néhány nappal kitolódik, és akár július 10. magasságáig is tarthat a betakarítási szezon. Ennek a jelentősége – jelenlegi helyzetünkben – igen nagy, mert az „időjárás jóvoltából” megnyert plusz idő további 5-10 ezer tonna termést vezethet le a piacról, és menthet meg az enyészet elől. Szintén pozitív változás, hogy az ’Érdi bőtermő’ és jelentős részben még a ’Debreceni bőtermő’ esetében is fennálló számottevő minőségi problémák simulni látszanak, a fürtös meggyeknél már jóval kedvezőbb a minőség.

A meggy hűtő- és konzervipari átvételi ára az elmúlt napokban tovább csökkent, és – jellemzően – már a lélektani határnak tekinthető 100 Ft/kg árszint alatt tartózkodik (feldolgozóba beszállított tételekre vonatkozó nettó ár). Van azonban olyan feldolgozó is, mely a 100 Ft/kg minimum áron szerződött beszállító partnereinél tartja ezt az árat. Az árak nagyon jelentős elmozdulására a következő napokban még nem számítunk, de nem zárható ki, hogy az időjárás jóvoltából meghosszabbodott szezon utolsó napjaira kis mértékben (10-20%-kal) emelkednek az árak.

Az Agrárminisztériumban június 25-én ad hoc meggypiaci (válság)tanácskozás zajlott le, melynek legfőbb konklúziója, hogy bármilyen árkiegészítő – vagy hasonló jellegű – támogatás nyújtására sem pénzügyi, sem jogi lehetőség nincs. Ilyen rövid távon pedig más beavatkozási lehetőség sem létezik. A kivitelezhető intézkedések között a közvetlen és az AKG-támogatások előrehozott kifizetése és kamatmentes hitellehetőség nyújtása állhat, továbbá – a résztvevők szerint – szükségessé vált a szerződéses viszonyok és az ezzel összefüggő jogi szabályozás átvilágítása, újrahangolása.

Budapest, 2018. június 27.

FruitVeB, Ékasz