Az igazi szezonja még csak néhány hét múlva kezdődik, de már lehet a piacon magyar barackot vásárolni. A sárgabarackot megviselte a márciusi fagy, de az import áruk mellett már ott van a standokon.

A sárgabarack átlagtermése évente 30-36 ezer tonna körül szokott alakulni Magyarországon, most azonban a számítások szerint a 20 ezret sem fogja elérni. Ez már az árakon is látszik. A kajszibarack kilóját tavaly 500 forint körül is meg lehetett venni. Most 700 forintba kerül és az árusok a terméskiesés miatt nem számítanak arra, hogy később olcsóbb lesz.

– Szerintem kevesebben fognak az idén lekvárt készíteni a tavalyi évhez képest, mert

700 forintos barackból nem mindenki csinál gyümölcslekvárt.

Várják az emberek, hogy majd megint lesz 400-500 forint az ára, mint tavaly, de nem lesz – mondta el Szabó Zsoltné árus.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint sem várható, hogy az elkövetkező hetekben jelentősen csökken a sárgabarack ára. A terméskiesés nemcsak a friss piaci fogyasztókat érint, hanem a ipari felhasználókat is. A termelők egy része pedig az exporttól is elesik.

– A magyar sárgabarack nagyon keresett termék Németországban, jó áron lehet értékesíteni. Évente több ezer tonnát szoktunk exportálni, ha olyan az időjárás és a termés. Ez ebben az évben sajnos nem fog teljesülni – közölte  Hunyadi István, a FruitVeB szakmai elnöke.

Az őszibarack esetében valamivel jobbak a kilátások. Csak Szatymaz környékén okozott gondot az időjárás, de ott jelentős károkat szenvedtek a gazdák. Ettől függetlenül várhatóan nem lesz majd országos őszibarackhiány.

forrás: dehir.hu