Az agrártárca vezetője hangsúlyozta, a magyarság összefogása nehéz helyzetben olyan példa, amely a mai napig a nemzet számára fontos összetartó kapocs, megkerülhetetlen kiindulópont. Hozzátette: a közép-európai régióban a magyarság – ahogy más nép is – gyakran került abba a helyzetbe, hogy történelmi korszakváltásokat követően erőt kellett gyűjtenie, újjá kellett építenie a számára fontos világot.

Ünnepi beszédében a miniszter kiemelte: a magyarság fennmaradásának kereteit az erős nemzetállam által tudhatja biztonságban, ez a lehetőség 2010-ben újra megnyílt, azóta az ország halad a közös dolgok rendezésében, a gazdaság, a társadalmi problémák megoldásában, mindabban, ami fontos számára. Lényeges, hogy ez a folyamat ne törjön meg, a 2010-ben kezdődött új korszak folytatódjon – mondta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor szerint a jelenben is fontos, hogy a nemzetben meglegyen az az összefogás, amely biztosítja a célok elérését, talán ez 1848 egyik legfontosabb öröksége – fogalmazott a miniszter.

Az ünnepségen Fazekas Sándor miniszter állami és miniszteri kitüntetéseket adott át. Hárman a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, nyolcan a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, nyolcan a Magyar Arany Érdemkereszt, nyolcan a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vették át.

Ketten Fasching Antal Díjat, hárman Konkoly Thege Sándor Díjat, hárman Pro Alimentis Hungariae Díjat, hatan Újhegyi Imre Díjat, hárman Magyar Agrárgazdaság Minőség Díjat kaptak.

Az Életfa Emlékplakett arany fokozatát ketten, ezüst fokozatát heten, bronz fokozatát tízen vették át, ötvennégyen miniszteri oklevelet kaptak.

A kitüntetésben részesülők névsora itt érhető el.

(FM Sajtóiroda)