A meggy az alma után hazai gyümölcstermesztés második legfontosabb növényi kultúrája, mind a termőterületet, mind a termelt mennyiséget tekintve. E mellett az Európai Unióban is meghatározó a magyar meggytermesztés, Lengyelország után a második helyen állunk.

Azonban a képet árnyalja, hogy meggytermesztésünkre nagyon alacsony fokú szervezettség jellemző. Gyakoriak a piaci anomáliák, a kereslet és a kínálat egyensúlyának zavarai, a hektikus áringadozások és a piac bedőlése. Ezek következtében a piaci szereplők – a termelők, TÉSZ-ek, feldolgozók – közötti bizalom nem elég erős. Amennyiben ezen nem sikerül rövid távon változtatni, úgy a magyar meggy piaci pozíciói komoly veszélynek lesznek kitéve, és fokozatos térvesztéssel számolhatunk, mely végül hosszú távon az alágazat teljes ’’legyengüléséhez’’ vezet majd.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács álláspontja szerint a kialakult beidegződések megváltoztatásával a magyar meggy piaci pozíciói megőrizhetőek, sőt javíthatóak is. A meggytermelők piaci, gazdasági és marketing ismereteinek bővítése, a magyar meggyfajtákban rejlő piaci és marketing lehetőségek feltárása és megismertetése a szakmai közönséggel különösen fontos ahhoz, hogy a termékpálya szereplői közötti együttműködés erősödjön.

Ennek érdekében kerül megrendezésre 2018. március 28-án ’’A magyar meggy piaci lehetőségei – kilátások, kihívások’’ című szakmai konferencia. Az előadások keretében szó lesz a magyar meggy hazai és európai piacokon betöltött helyéről, a meggyfogyasztási szokások változásáról, valamint a frisspiaci és feldolgozóipari értékesítés lehetőségeiről.

A rendezvény helyszíne Újfehértó, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet állomása. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

REGISZTRÁCIÓ

Letöltések:

A hivatalos program letöltése

 

Mi a véleményed?

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Tovább az eszköztárra

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás