A klímaváltozás okozta kiszámíthatatlan időjárás és a szélsőséges hőmérséklet ingadozás nem csak az emberek stressztűrő képességét teszi próbára, hanem a növényekét is. A meggyengült növényi kondíció és a gombabetegségek számára kialakuló kedvező körülmények hatására a fertőzések kialakulásának kockázata egyre fokozódik. Ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a növények fejlődését és még időben megelőzzük az első tünetek kialakulását. Nem mindegy, hogy milyen készítményt választunk a védekezésre, és hogy mivel támogatjuk a kultúráinkat.

Lisztharmat fertőzés

A lisztharmat első tünete az érzékeny fajták esetében már április végén megjelentek, a peronoszpóra olajfoltok tömeges megjelenése pedig várható.  A hullott csapadék és a hőmérsékleti összegek nyomán az első -helyenként már a második- lisztharmatfertőzések szinte valamennyi helyen bekövetkeztek. A lappangási időszakban vagyunk. A kezeletlen, védelem nélküli területek esetében elsősorban a lisztharmat és már a peronoszpóra járvány elkerülése érdekében a védekezést haladéktalanul el kell végezni!Azokon a területeken is, ahol már többszöri védekezés történt, de 7-10 nap (a hullott csapadék függvényében) eltelt az utolsó kezelés óta, mindenképpen indokolt a kezelés elvégzése. 

A lisztharmat elleni védelmet ökológiai, valamint integrált termesztésben is, Wetcit, VitiSan SP, PREV-GOLD, HELIOSOL és jó minőségű 80 %-os kén termékekkel valósíthatjuk meg!

1.ábra: Lisztharmat tünetei almán

Védekezési lehetőségek

Biológiai növényvédelemben hatványozottan figyelni kell az okszerű, előrejelzésre alapozott, preventív növényvédelemre. De milyen lehetőségeink vannak ökológiai gazdálkodásban a lisztharmat elleni védekezésre? A különböző kénkészítmények mellett a Vitisan SP hatékony megoldás lehet.

A Vitisan SP gombakórokozók elleni küzdelemben többféle módon is segítségünkre van, ugyanis megelőző és gyógyító hatású kontakt gombaölő szer. A protektív hatás oka, hogy a kezelt növényfelszíneken lúgos kémhatást alakít ki, mellyel akadályozza a betegségek megtelepedését. Kuratív és eradikatív tulajdonság is jellemzi, ugyanis dehidratálja a kezelt növényfelszínen található gombamicéliumokat és spórákat, ezzel a kialakulóban lévő, vagy már kialakult fertőzéseket megállítani képes. Megfelelő nedvesítés esetén a gombarészeket, valamint a rothadásnak indult növényrészeket, bogyókat beszárítja. Tekintve, hogy hatásmódja jelentősen eltér a hagyományos lisztharmat, illetve szürkepenész elleni készítményektől, a rezisztenciakezelési törekvésekben is kiváló segítséget nyújt.

Ebben a videóban Gyekiczki Bernadett, a Biocont vezető szaktanácsadója bemutatja az uborka lisztharmat elleni kísérletet, amelyben összehasonlították a Biocont technológiát az üzemi kisérlettel.

A VitiSan SP előnye, hogy:

  • mind a megelőzésben, mind pedig a kialakult fertőzések „gyógyításában” támaszkodhatunk rá, hiszen szárító hatása révén a már kialakult gombafonalakat is elpusztítja.
  • hatóanyaga a Kálium hidrogén-karbonát alkalmas a szőlő érési időszakában fellépő káliumhiány mérséklésére, továbbá a szőlő termés minőségére is pozitív hatással van, bármiféle szermaradék nélkül.
  • kijuttatása esetén a szőlőben magasabb a szénhidrát felhalmozás, kékszőlők esetében magasabb tanninképződéssel is számolhatunk.
  • a lúgos kémhatású permetlé a levél felületen a kórokozó gombák számára kedvezőtlen, mondhatni élhetetlen közeget biztosít.
  • megfelelő hatásfokozóval kiegészítve pedig pozitív mellékhatása lehet a növény felületén lévő micéliumok (pl. lisztharmat, szürkepenész) kiszárítása is.

Vitisan SP-t lisztharmat ellen szőlőben, almában, szamócában, köszmétében, piros és fekete ribiszkében, kabakosokban, endíviában, galambbegy salátában, dísznövényekben, hajtatott -uborkában, -cukkíniben, -sárgadinnyében, -paradicsomban, -endíviában, -galambbegy salátában és dísznövényekben kapott engedélyt.     

Szürkepenész és lisztharmat elleni kísérlet a Kiss Kertészetben

Felhasználási javaslat – amennyire csak lehet – preventíven, a vegetáció kezdetétől, vagy legkésőbb a fertőzésre hajlamosító körülmények bekövetkezésekor javasolt. A Vitisan SP a betakarítás előtti időszakban is kockázat nélkül használható, mert 0 vagy 1 napos várakozási idővel rendelkezik és szermaradék mentes védekezést tesz lehetővé. A Vitisan SP foszfit mentes technológia.

Legújabb megoldásunk a PREV-GOLD, a rezisztencia kialakulása ellen:

Az utóbbi időben ismertté vált, hogy a hidrofób gombamicéliumok narancsolajból származó terpénvegyületekkel roncsolhatóak, különösen nedvesítő hatású adalékokkal kiegészítve. A PREV-GOLD narancsolajat (közel húszféle terpénvegyület keveréke) és többféle tenzid adalékot tartalmaz, ezáltal a kisebb testű rovarok mellett lisztharmat elleni hatást is magáénak tudhat. 

Míg a hagyományos növényi- vagy paraffinolajok a zsenge növényi szöveteket károsíthatják, (perzselés vagy sztómazáródás formájában), a narancsolaj nem okoz ilyen problémát. A Prev-Gold gombák, rovarok és atkák ellen is hatékonyan alkalmazható kontakt hatású szer. A patogén gombák (lisztharmat, szürkepenész) növény felületén elhelyezkedő spóráit és micéliumait dehidratálja, a sejtmembrán károsodás következtében azok életfolyamataikat nem képesek tovább folytatni, így elhalnak.

Prev-Gold felületi feszültség csökkentő összetevőt is tartalmaz, melynek köszönhetően egyéb tapadás vagy hatásfokozó készítmény hozzáadása nem szükséges.

Az integrált növényvédelembe is beilleszthető, hiszen a teljes szezon folyamán használható a károsítók első megjelenésével kezdődően. Mindemellett a fizikai úton történő, szárító hatás kifejtése miatt eltér a hagyományos kémiai növényvédő szerektől és ezért rezisztencia kialakulásának kockázata alacsony. Széles hatásspektrummal rendelkezik és a készítménnyel végzett kutatások bebizonyították, hogy a méhekre és más hasznos szervezetekre nincs szignifikánsan negatív hatással. És még az illata is magával ragadó…

Az áremelkedés ellenszere? – hatásfokozás a növényvédelemben

A sikeres permetezés érdekében próbálja ki hatásfokozó termékeinket is:

2.ábra: Lisztharmat tünetei szőlőn

Ha szeretnénk a lisztharmat mögött megbúvó katicát megóvni, de a gombás fertőzöttséget meg akarjuk akadályozni, akkor itt az ideje a környezetbarát védekezésnek.

Tankoljuk meg a permetezőnket és adjunk hozzá WETCIT-et, oldjuk meg a problémát környezetkímélően!

Kellemes narancs illatú, felhasználóbarát, biológiai úton lebomló természetes adjuváns.

A készítmény természetes növényi kivonatok keverékét és biológiai úton lebomló nedvesítő hatóanyagot tartalmaz. 

Miért használjam?

  • Javítja a permetcseppek terülését, így a permetlé fedését a kezelt felületen
  • Biztosítja a növényvédő szerek jobb felszívódását
  • Csökkenthető a felszáradás után visszamaradó permetcsepp maradványok mértéke, ami által javul a termés esztétikai értéke

A Biocont portfóliója egy új hatás- és tapadásfokozó adalékanyaggal bővült: HELIOSOL néven

HELIOSOL egy fenyőterpén-kivonat alapú hatás- és tapadásfokozó készítmény, amely fokozza a kombinációs partner hatóanyagának felszívódását és esőállóságát, azaz a kezelt növények (kultúr-, vagy gyomnövények) felületén való jobb terülését, a viaszrétegben való jobb megkötődését és hatáskifejtését. A levelek viaszrétegét nem mossa le. A készítmény felhasználható valamennyi kertészeti és szántóföldi kultúrában, felszívódó- és kontakt atka-, rovar-, gombaölő és gyomirtó szerekhez adagolva. Kompatibilizáló (keverhetőség-javító) és emulgeáló hatása révén javítja tank-mix minőségét, továbbá habzásgátló tulajdonsággal is rendelkezik.

Felhasználási javaslat: A készítményt a félig-2/3-ig töltött tartályban lévő permetléhez kell hozzákeverni, majd teljesen feltölteni. A permetezés során a permetlé folyamatos keverését biztosítani kell.

Heliosol tankkeverék keverhetőségére gyakorolt hatásának bemutatása

A termékek elérhetőségével kapcsolatban keresse a területileg illetékes kollégát vagy keresse fel az Önhöz legközelebb található gazdaboltot:

https://biocontmagyarorszag.hu/kapcsolat/

https://biocontmagyarorszag.hu/gazdaboltok/

Biocont – A biológiai növényvédelem valódi szakértője

Kapcsolódó cikkek:

Biocont: Talajlakó kártevők ellen keres hatékony megoldást? Védekezzen vegyszermentesen entomopatogén fonálférgekkel!