A talajban kifejlődő károsítók jelentős terméskiesést tudnak okozni. A leggyakrabban előforduló kártevők lárva alakban, a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak. Egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is károsíthatják növényeinket. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel – házikerti,lletve üzemi körülmények között komposzttal, szerves trágyával, tőzeggel– dolgozunk, akkor a károsítók fokozottabb jelenlétével kell számolnunk.

A talajlakó kártevők elleni harcban lehet segítségünkre az entomopatogén fonálférgek alkalmazása.

A talajba, termesztőközegbe kijuttatva az aktívan mozgó fonálférgek a kártevő rovarok testnyílásain keresztül jutnak be annak testébe.  A fonálférgek életfeltétele a talaj megfelelő nedvessége, amiben mozogni, vándorolni képesek, illetve megtalálják a gazdaszervezetet. Ott a velük szimbiózisban élő baktériumok kiszabadulnak az élősködő fonálféreg bélcsatornájából és felszaporodva a kártevő pusztulását okozzák. A fonálférgek szintén felszaporodnak az elpusztult rovarban és elhagyva azt, megfelelő körülmények között újabb gazdaállatot keresnek. Ezzel a célkártevőket gyorsan elpusztítják.

Bővebben az alábbi link alatt olvashat: ITT

A legjellemzőbb károsítók

Lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa): a talajban járatokat ás, ezekben közlekedve apró rovarokkal, gilisztákkal és növényi részekkel táplálkozik. Kertjeinkben a növényeink föld alatti részeinek elvágásával, illetve elrágásával súlyos gondokat okoz.

Mocskospajor a vetési bagolylepke (Agrotis segetum) lárvája: a növények szártövi részét rágva károsít a talajszinten, illetve 1-2 cm-rel felette, melynek következtében a növény elpusztulhat.

Mocskospajor

Barázdáshátú vincellérbogár (Otiorhyncus sulcatus): a cserepekben termesztett lágyszárú növényekben jelentős a kártétele, mert itt a gyökérzet növekedéséhez rendelkezésre álló tér nagysága korlátozott.  Az imágó főként éjszaka aktív, a leveleket jellegzetes módon, karéjosan rágja. A lárva a gyökerek és a gyökérnyak rágásával károsít.

Barázdáshátú vincellérbogár

Gombaszúnyogok: a gombaszúnyogok a gombatermesztés legveszélyesebb kártevői. A lárvák a termesztőközegben a micéliumok és a komposzt elfogyasztásával súlyos károkat okoznak. A kifejlett egyedek közvetett kártételként gombás betegségeket terjeszthetnek, valamint magas egyedszám esetén jelenlétük a dolgozók számára is zavaró lehet.   

Gombaszúnyog imágó és lárva

Védekezési lehetőségek

Az itt felsorolt kártevők ellen környezetkímélő módonvédekezhetünk hasznos fonálférgek alkalmazásával!

Hazánkban a Biocont Magyarország Kft. által forgalmazott NEMASTAR,  NEMATOP és NEMYCEL készítmények elérhetőek.

NEMASTARSteinernema carpocapsae fonálférget tartalmaz, amelyet a lótücsök, mocskospajorok és a lószúnyog lárvái ellen használhatók fel.

Bővebben a termékről az alábbi link alatt olvashat: ITT

NEMATOPHeterorhabditis bacteriophora fonálférget tartalmaz, amely a barázdáshátú vincellérbogár elleni védekezés eszköze.

Bővebben a termékről az alábbi link alatt olvashat:  ITT      

NEMYCEL: Steinernema feltiae fonálférget tartalmaz, csiperkegombában gombaszúnyogok ellen alkalmazható.

A gazdaszervezetből frissen kiszabaduló fonálférgek

A termékek a hosszantartó, akár egy teljes szezonra szóló hatását fokozatosan fejti ki. A legmagasabb hatékonyság eléréséhez 6-8 hét is szükséges lehet, melyhez rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk a megfelelő talajnedvességet.

Nematódák mikroszkópos képe

Felhasználási lehetőségek

A Nematop és Nemastar készítmények kijuttatása két intervallumban javasolt: tavasszal, amikor a talajhőmérséklet elérte a 10 – 12 Celsius fokos hőmérsékletet, de még nem haladja meg a 32 Celsius fokot. Ez hozzátevőlegesen a március közepétől június elejéig ideális, ha hűvösebb az időjárás, akkor akár tovább is kijuttatható. Ősszel, amikor már a talajhőmérséklet nem haladja meg a fent említett értéket, de még nem csökkent 12 Celsius fok alá. Az őszi időszakban szeptember – október, enyhébb időjárás esetén november első felében még alkalmazhatóak a fonálféreg készítmények.

A gombalegyek elleni védekezést a takaróföld komposztra való ráhelyezését követően célszerű elvégezni az előírt mennyiségű fonálféreg lárva kijuttatásával.

Nematoppal kezelt (narancs) és kezeletlen (fehér) vincellérbogár lárvák

Hogyan használjuk a hasznos fonálférgeket növényvédelemre? Nézze meg videónkat:

Hasznos tudnivalók

A készítmények hűtve tárolandók, a kijuttatást ajánlott az esti órákban, vagy felhős időben elvégezni. A kijuttatáskor a teljes csomag tartalmát fel kell használni. A kezelést követően 3 héten keresztül öntözzünk, tartsuk nedvesen a talajt! A fonálférgek kijuttathatók öntözőrendszeren keresztül, locsolócsőre szerelhető Nemasprayer-rel, kézi permetezővel, illetve locsolókannával is. Fontos, hogy a szűrőket távolítsuk el és permetező használatakor maximum 4 bar nyomás mellett, 1 mm-es szórófejjel dolgozzunk, különben fennakadhatnak a fonálférgek. A permetlevet elkészítés után azonnal ki kell permetezni folyamatos keverést biztosítva, hogy a fonálférgek számára kellő mennyiségű oxigén álljon rendelkezésre. A készítmények UV érzékenyek, ezért célszerű az esti órákban végezni a kijuttatást. A rovarpatogén fonálféreg a talajban használt rovarölő szerek némelyikére érzékeny lehet ezért azok használata esetén legalább várjuk 2 hetet a fonálférgek kijuttatásával.

Elérhető kiszerelések

50 millió egyed/csomag, ami 100 m2 kezelésére elegendő

500 millió egyed/csomag, ami 1000 m2 kezelésére elegendő

A termékek elérhetőségével kapcsolatban keresse a területileg illetékes kollégát vagy keresse fel az Önhöz legközelebb található gazdaboltot:

Kapcsolatok

Gazdaboltok

Biocont – A biológiai növényvédelem valódi szakértője