Levéltetvek károsítása

Akár kertészeti, akár szántóföldi kultúrákról beszélünk, a korai károsítók egyik fontos csoportját alkotják a levéltetvek. Az idei évben szokatlanul korán jelentek meg ezek a káros rovarok, az elszórt esőzések pedig egyelőre inkább a nyomás növekedését sejtetik, mint a veszély megszűnését. Érdemes tehát áttekintenünk, hogyan védekezhetünk a levéltetvek ellen eredményesen, ügyelve a szerrezisztencia kivédésére is. 

Levéltetvek paprika hajtáscsúcsán – a növény gyengítésén túl többféle vírus terjesztői is lehetnek

A levéltetvek általában a friss, fiatal hajtásokon telepednek meg és ezek puha, tápanyagdús sejtjeiből táplálkoznak. Szívogatásukkal gyengítik a növényt, eközben pedig különböző vírusok átadására, terjesztésére is képesek (pl. lucernamozaik, uborkamozaik vírus, szilvahimlő). Ezen kívül mézharmat ürítésével is szennyezik a növényt. Szaporodásuk rendkívül gyors, így az első gócpontok kialakulása után rövid időn belül benépesíthetik az állományt.

Megnehezíti a védekezést a szerrezisztencia

Az intenzív rovarölő szer használat miatt az évek során számos hatóanyag csoport ellen épült fel széleskörű szerrezisztencia a különböző levéltetű fajokban. Közülük gazdaságilag legjelentősebb a zöld őszibarack levéltetű (Myzus persicae). Ez a többgazdás faj rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti feltételek változásaihoz. Ivartalanul, szűznemzéssel is képes szaporodni és nemzedékei nagyon gyors fejlődésűek. Ezek a tulajdonságok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a zöld őszibarack levéltetű sikeresen alakított ki ellenállóságot a legtöbb kémiai hatóanyagcsoport ellen, így a karbamátokkal, piretroidokkal, neonikotinoidokkal szemben is.

Folyamatábra az egyszerű hatáshelyű növényvédő szerekkel szemben rezisztens populációk kialakulásáról

Mivel az utóbbi években a felhasználható növényvédő szer paletta határozottan szűkül, a felvásárlók pedig egyre magasabb elvárásokat támasztanak a termelők felé, a hatóanyag csoportok rotációjára is egyre kevesebb lehetőség mutatkozik. Ez melegágya lehet a peszticid rezisztenciának. A nem megfelelő hatékonysággal végzett permetezések a halálosnál kisebb dózisban részesítik a kártevőt, ami szintén elősegíti az ellenálló rovarpopulációk kialakulását. Így a szerválasztás mellett a kijuttatás egyéb körülményei is jelentős szerepet kapnak a teljes kép kialakításában. 

Amellett, hogy számos agrotechnikai módszerrel tehetünk a levéltetű fertőzés elhatalmasodása ellen, egyértelmű igény mutatkozik a növényvédő szerválaszték növelésére és az alternatív utak felkutatására.

További részleteket itt olvashat:

https://biocontmagyarorszag.hu/2022/04/12/novenyvedelmi-hatas-eltero-modon/

Természetes hatóanyag összetett hatásmóddal

Az összetett vagy eltérő hatásmódok kiemelt szerepet kapnak az integrált és az ökológiai növényvédelemben, hiszen az ilyen jellegű növényvédelmi stratégiák hosszú távú megoldást jelentenek a rezisztenciakezelésre, amely fokozódó problémát jelent az elmúlt évtizedekben.

2020 őszén számos új kultúrában vált felhasználhatóvá az azadirachtin hatóanyagú NeemAzal-T/S, annak köszönhetően, hogy kiterjesztették az engedélyét. A gyümölcskultúrák és szőlő alany anyatelepek mellett számos zöldségféle növényvédelmében kapott helyet szívó-, rágó kártevők valamint aknázómolyok ellen.

A neem fa magjából kivont azadirachtin molekulák keveréke biztosítja az összetett hatásmechanizmust, ami védelmet nyújt a szerrezisztencia kialakulásával szemben. A készítményben található tiszta és koncentrált azadirachtin a rovarra táplálkozás-, fejlődés- és szaporodásgátló hatást fejt ki, ezáltal akkor is korlátozza a kártevők elterjedését, ha azok csak kis mennyiséget vesznek fel a hatóanyagból. Mélyhatású szerként a növény felső sejtsoraiba felszívódik. Mivel az azadirachtin hatóanyagot a kártevő táplálkozás útján veszi fel, csak a növényből fogyasztó rovarokra gyakorol hatást, a hasznos élő szervezeteket kíméli. Foltkezelésre, precíziós kijuttatásra jól alkalmazható szer. Felhasználása ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett.

Levéltetvek elleni biológiai védekezés bodzában – NeemAzal-T/S – Biocont

A korábban zöld színű levéltetű lárvák fekete színváltozással jelzik a NeemAzal-T/S hatását a kezelést követő 2-3. napon

NeemAzal T/S a legjobb hatásfokot a fiatal egyedek ellen biztosítja, ezért az első beavatkozást még a tömeges felszaporodás előtt érdemes elvégezni. Bonyolult hatásmechanizmusa viszonylag lassan, a kezelést követő 2-3. napon ad látványos eredményt.

A lakosság is egyre nagyobb figyelmet fordít a saját termesztésű, szermaradék-mentes élelmiszerekre, ezért házikertészek számára 50 ml-es kiszerelésben is elérhető ez a biológiai készítmény.

További részleteket olvashat:

https://biocontmagyarorszag.hu/termek/neem-azal-ts-biologiai-rovarolo-szer/

PREV-GOLD – a 3 az 1-ben növényvédő szer

A narancsolaj a biológiai növényvédelem igazi Jolly Jokere. A narancshéjból kivont, természetes hatóanyag fizikai úton hat – ezáltal gomba-, atka- és rovarölő tulajdonsággal is bír. Univerzális felhasználhatósága mellett abszolút szermaradékmentes, 0 napos várakozási időkkel rendelkező készítmény.

Jelenleg az egyetlen narancsolaj hatóanyagú növényvédő szer a PREV-GOLD és PREV-GOLD GARDEN. Hatásmódja a kártevők és a gombák szaporító képleteinek dehidratálásán alapszik. A lágy kitinpáncélos kártevők (pl. tripsz, levéltetű, molytetű) viaszos külső vázát kiszárítja, sejtmembrán károsodást szenvednek, aminek következtében azok elvesztik testfolyadékukat és életfolyamataik leállnak, elhalnak. Bizonyos kórokozó gombabetegségek megelőzésében is segítségünkre szolgál a narancsolaj, mivel a kitint tartalmazó gombafonalak, gomba csíratömlők hasonlóan járnak a kezelés hatására, mint a puha kitinvázú rovarok. A patogén gombák növény felületén elhelyezkedő spórái és micéliumai dehidratálódnak.

PREV-GOLD széles hatásspektrumának ellenére, amelynek gomba-, rovar- és atkaölő hatása van, a hasznos élő szervezetekre csupán minimális kedvezőtlen hatás tapasztalható.

A narancsolaj szárító tulajdonsága a lepermetezett felületen is jelentkezik, mert a kezelt növények sokkal gyorsabban megszáradnak. A kórokozók megtelepedésére és felszaporodására ezáltal rövidebb idő áll rendelkezésre, ami szintén pozitívan befolyásolja a növényvédelmi törekvéseinket. A narancsolaj másik fontos tulajdonsága a kiváló tapadóképesség. A narancsolajjal kombinált permetszer sokkal jobban szétterül a leveleken és csapadék hatására is sokkal nehezebben mosódik le onnan. A tiszta narancsolaj a legkíméletesebb az olajok között, a gázcsere nyílásokat nem zárja le, így a növény életfolyamatait nem lassítja. Nem szívódik fel a növény szöveteibe és nem is képez szermaradékokat.

PREV-GOLD hatásmechanizmus

PREV-GOLD felhasználhatósága igencsak széleskörű: szőlőben lisztharmat és szürkepenész ellen, zárt termesztő berendezésben, paradicsomban, paprikában és chiliben takácsatkafajok és üvegházi liszteske ellen, uborkában, cukkiniben és egyéb ehető héjú tökfélékben, illetve görögdinnyében, sárgadinnyében, sütőtökben és egyéb nem ehető héjú tökfélékben üvegházi liszteske ellen, dísznövényekben pedig szúró-szívó szájszervű rovarok ellen bevethető. A PREV-GOLD felületi feszültség csökkentő összetevőt is tartalmaz, melynek köszönhetően egyéb tapadás vagy hatásfokozó készítmény hozzáadása nem szükséges.

Széles hatásspektrummal rendelkezik és a készítménnyel végzett kutatások bebizonyították, hogy a méhekre és más hasznos szervezetekre nincs szignifikánsan negatív hatással, az alacsony perzisztenciának köszönhetően kíméli őket. És még az illata is magával ragadó…

További részleteket itt olvashat: https://biocontmagyarorszag.hu/termek/prev-gold/

Védekezés a molykártevők ellen

Május végére szinte minden fronton számíthatunk a hernyók károsítására. Az almamoly, tarka szőlőmoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly lárvái is aktívan kelnek, időszerű tehát a védekezés. A gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly rajzása is megkezdődött, a tömeges megjelenésük előtt érdemes átnéznünk, mit tehetünk a „váratlan vendégek” ellen.

A Lepidoptera (lepkék) rendjébe tartozó rovarok elleni védekezésre világszerte számos módszer áll rendelkezésre. Lepkehernyók ellen a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki (Btk) toxinkristályait tartalmazó készítményekkel védekezhetünk igen eredményesen, melyek hatásukat gyomorméregként fejtik ki.

Dipel DF speciális összetételének köszönhetően kizárólag lepkehernyók ellen hat, ezért megkíméli a hasznos élő szervezeteket és az emberre sincs negatív hatása. Szermaradékot nem képez. A hatást nem a baktérium, hanem a készítmény előállítása során izolált toxinkristályok biztosítják. Ennek köszönhetően a készítmény minőségét hosszan megőrzi és más szerekkel jól keverhető.

Kukoricamoly

 A kezelést követően a hernyók táplálkozás útján veszik fel a toxinkristályokat. Ezek a kártevő lárva tápcsatornájában, annak lúgos kémhatása miatt aktiválódnak és a bélfalhoz kötődve perforációt idéznek elő. Ily módon a kártevő hernyó táplálkozása (tehát a károkozás) rövid időn belül (0,5-2 óra) leáll és a lárva elpusztul.

Hogyan működnek a lepkehernyók elleni BT készítmények?

Egyedi, a hernyó bélrendszerét célzó hatásmódja miatt remekül illeszthető be a szerrezisztencia elleni stratégiánkba. A Dipel DF-et előrejelzés alapján, a fiatal lárvastádiumok (L1-L2) érdemes időzíteni, hiszen ezen hernyók táplálkozása a legaktívabb, így testtömegükhöz képest több hatóanyagot vesznek fel.

Gyapottok-bagolylepke

A Dipel DF kiemelkedik versenytársai közül magas toxinfehérje tartalmának köszönhetően. A hatóanyagot biztosító 4 féle toxinkristály különböző hatáshelyeken avatkozik be a hernyók emésztésébe – ezáltal nem csak a szerrezisztencia kifejlődése gátolt, de különösen széles hatásspektrummal és nagy hatáserősséggel is rendelkezik. 

Biológiai védekezés a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke ellen

További részleteket itt olvashat:

https://biocontmagyarorszag.hu/termek/dipel-df-biologiai-rovarolo-szer/

Az almamoly ellen van lehetőség szuperszelektív módon történő védekezésre a Cydia pomonella granulovírus CPGV alapú rovarölő szerrel. A vírus részecskéket a fiatal lárva a gyümölcsön való táplálkozás útján veszi fel, melyek annak lúgos középbelében feloldódnak. A virion a középbél hámszövetén át felszívódva szaporodni kezd, ezzel az almamoly lárvák gyors pusztulását okozza. Rendkívül környezetbarát, csak az almamoly ellen hatásos. Használatakor nem kell számolni szermaradékkal, a készítmény veszélytelen a hasznos élő szervezetekre és az emberre. A rovarölő szereknek ellenálló almamoly populációk ellen is hatásos.

Hogyan védekezzünk az almamoly ellen a vírusok segítségével? – Madex Pro

A készítményekkel kapcsolatos további információkért látogasson el honlapunkra vagy lépjen kapcsolatba a területileg illetékes Biocont szaktanácsadóval:

https://biocontmagyarorszag.hu/kapcsolat/