A GUS által minden öt évben végzett felmérés szerint a 2017. évben és az azelőtt öt évvel végzett összeírás szerint tisztán látszik, hogy a 15 éves vagy annál idősebb ültetvények aránya csökkent, az 5-14 éves ültetvények száma pedig nőtt.

Nagyon kevés gazdálkodó (kevesebb mint 11 %) művel 5 hektárnál nagyobb almáskertet. A legtöbb termelő az 1 hektárt nem meghaladó üzemméret kategóriába esik, az általuk megművelt terület a teljes lengyel almatermő területnek körülbelül a 10 %-át adják.

A fajtaszerkezet tekintetében a helyzet a 2012. évi eredményekhez hasonló. Az elmúlt 20 évben néhány fajta nagyon fontos elemévé vált a termelésnek (ide tartoznak a Jonagold csoport fajtái, a Szampion, a Ligol, a Golden Delicious és a Gala). Eközben a Jonathan, a Cortland és a Lobo fajták termőterülete zsugorodott.

A legnépszerűbb fajta a lengyelországi termesztésben az Idared maradt, több, mint 20 %-át adja a termőterületnek. A Jonagold csoport (a Jonagoredet és a keresztezéssel előállított típusokat beleértve) 17,5 %-kal a második helyen áll és aránya növekszik. A harmadik helyen a Szampion (11,2 %) áll, majd a Ligol (7 %), a Golden Delicious (5,1 %), Gala (5 %), a Gloster (4,8 %) követik.

Régebbi fajták, például az Antonówka, még mindig termesztésben van, de az ilyen ültetvények aránya 0,9 százalékponttal csökkent 2012-hez képest, de még mindig 2,3 %-os arányt képvisel. Néhány fajta, mint a Bancroft, McIntosh vagy a Wealthy már marginálisak.

Mazovia régióban van a lengyel almatermő terület 45,6 %-a, ezt Łódz követi 12,7 %-kal, majd Lublin (12,4 %) és Świętokrzyskie (11,7 %). A lengyel almatermesztés területének 82,4 %-át ez a négy vajdaság adja.

forrás: Neil Murray / Foodnews / IEG Vu Agribussiness Intelligence

fordította: Hunyadi István / FruitVeB