Olyan komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik – ezt mondta az Agrárszektor.hu konferenciáján Ledó Ferenc, a Fruitveb, vagyis a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Persze nem csak az uborkával van baj, az egész kertészeti ágazatot sújtotta az elmúlt évben a munkaerőhiány, a szélsőséges időjárás, az időnkénti piaci túlkínálat és a feldolgozói kapacitás időszaki hiányossága.

Az uborkán kívül az almával lesznek komoly problémák. Ledó szerint bár egész évben problémák voltak az alma értékesítésével, az igazi gondok majd csak most következnek, amikor is az étkezési almát akarják eladni a termelők. Az alma egy része ugyanis jelenleg a tárolókban van, sok esetben ez pedig szükség tárolót jelent, ahol csak karácsonyig, vagy januárig tárolhatók az almák.

Az uborkaválsággal viszont egybeesik az ipari paradicsom térnyerése, ez a Fruitveb elnöke szerint igazi sikernövény lett Magyarországon, amiből az  idén sikerült elérni a hektáronkénti 80 tonna feletti átlagtermést.

(Borítókép:  Balázs Attila / MTI)