Az import beáramlása miatt két hét alatt 27%-kal csökkent a nagybani piacokon a póréhagyma ára, de még így is rekord magasságokban tartózkodik.

A lengyel frisspiacon a póréhagyma kínálat hosszú ideje meglehetősen korlátozott, bár az előző két hétben némi javulás tapasztalható. A belföldi termésű készletek gyorsan csökkennek, a nagybani piaci árak pedig a szezon kezdete óta igen magasak, új rekordot értek el. Az előző két hétben azonban nagyobb mennyiségű importáru érkezett, ami az árak alakulásában is jól látható. Érdekesség, hogy nem csak Nyugat-Európából hoztak be nagyobb tételeket (mivel a póréhagyma ott is drága), hanem Törökországból is.

Az import felfutása miatt a nagybani piaci átlagár két hét alatt 27%-kal csökkent, jelenleg az 5,00-6,00 PLN/kg (445-535 Ft/kg) közötti sávban ingadozik, de még így is jóval drágább a póréhagyma, mint korábban bármikor.

A Belgiumból, Hollandiából és Franciaországból importált tételek nagykereskedelmi árai szintén 5,00-6,00 PLN/kg között mozognak, a török póréhagyma viszont már 3,50 PLN/kg (310 Ft/kg) áron cserél gazdát, bár megjegyzendő, hogy minősége általában gyengébb, mint a nyugati tételeké.

A póréhagyma kínálatának javulása tehát jól érzékelhető, de ez még nem elégséges ahhoz, hogy az árhelyzet normalizálódjon, így a következő hetekben sem várható számottevő változás. A szezon egész  Európában késett, és a terméskiesés jelentős részét egyszerűen nem lehet pótolni. Nem is beszélve arról, hogy a gazdatüntetések a külkereskedelmi logisztikában is problémákat okoznak. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a póréhagyma árának csökkenése hirtelen megszakad – erre példa a tavalyi év, amikor csak áprilisban kezdett zuhanni az árszint.

Magyarországon sokkal olcsóbb a póréhagyma, mint Lengyelországban: a Budapest Nagybani Piacon január 31-én a hazai II. osztályú póréhagyma ára 200-280 Ft/kg között alakult, az I. osztályú áruért 300-350 Ft/kg, az I. osztályú extra minőségű póréhagymáért pedig 350-400 Ft/kg közötti árat kértek a kereskedők.

A cikkhez szemlézett írások:

MERRE TOVÁBB MAGYAR SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYTERMESZTÉS?

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: 4%-kal az ötéves átlag alatti az idei póréhagyma-termés volumene

Franciaország: kis mértékben csökken a póréhagyma idei vetésterülete