Az Agreste előrejelzése szerint az idei szezonban 5700 hektáron, a tavalyinál 4%-kal kisebb területen vetettek póréhagymát a francia gazdák. 

Az Agreste adatai szerint a 2022/2023-as szezonban a francia póréhagyma-vetésterület 5700 hektár körül alakul, ami 4%-os csökkenést jelent ugyan az előző idényhez képest, viszont így is 8%-kal nagyobb az előző 5 év átlagánál. A visszaesés elsősorban az északi területeket érinti (-15%, 877 hektárra), a fő termesztő régiónak számító nyugati medencében a csökkenés enyhébb (-3%, 1840 hektárra), míg a közép-nyugati medencében (1410 hektár) és dél-keleten (650 hektár) a terület nem változik.

Az Agreste becslései szerint a termés 162,6 ezer tonna körül alakul, ami 13%-os csökkenést jelent az előző szezonhoz képest, ami egyrészt a termőterület, másrészt az alacsonyabb hozamok következménye. A közép-nyugati termőtáj (+8%, 44250 tonna) kivételével a nyári aszály és a december-januári hideg minden régióban éreztette hatását. Ezért decemberre és januárra a kínálat erős visszaesést mutatott, ami egyben a szezon korai végét is jelezte. A póréhagyma ára az októberi és novemberi átmeneti csökkenést követően december és január hónapokban folyamatosan emelkedett, a csúcsot pedig februárban érte el: tartósan 50%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A cikkhez szemlézett írások:

La production de poireaux recule de 13 % sur un an

Kapcsolódó cikkek:

Franciaország: egy év alatt 21%-kal csökkent a karfiol vetésterülete

Franciaország: 20%-kal marad el a sárgarépatermés a tavalyitól

Franciaország: Nemzeti Mezőgazdasági Napok június 16-18.