November utolsó napjaiban 10%-os emelkedéssel az elmúlt 10 év legmagasabb szintjére emelkedett a sárgarépa nagykereskedelmi ára a lengyeleknél.

A hét elején a korábbi, az átlagosan 1 PLN/kg (87 Ft/kg) árszintről 10%-os emelkedéssel a 0,9-1,3 PLN/kg (78-113 Ft/kg) közötti sávba (átlagár: 1,1 PLN/kg [96 Ft/kg]) emelkedett a tisztított, mosott, zsákos kiszerelésű sárgarépa ára Lengyelországban. Amennyiben ez így marad, december elején ez az utóbbi évtized legmagasabb árszintjét jelenti.

Az áremelkedés a jó és a legjobb minőségű termékekre vonatkozik, de meg kell jegyezni, hogy viszonylag szerény a kínálat ebben a kategóriában, mivel mindenki a tárolásra kevésbé alkalmas tételeket szeretné gyorsan értékesíteni. Ez a gyengébb minőségű termék viszont pár hét alatt el fog tűnni a piacról, ami várhatóan az árak további emelkedéséhez vezet. Jelentések szerint rengeteg a holland sárgarépa a lengyel piacokon, szintén nagyon eltérő minőségben és méretben, de a legjobb minőségű holland tételek ára elérheti az 1,8 PLN/kg-ot (157 Ft/kg) is. A jelenlegi trendek azt jelentenék, hogy a sárgarépa árának szokásos szezonális alakulására jellemző „U”-görbe kifejezetten lapos lenne az idén, ami összefügg a termelési, tárolási és logisztikai költségek drasztikus emelkedésével.

A cikkhez szemlézett írások:

Zmiany w cenach marchwi

Kapcsolódó cikkek:

Ausztria: befejeződött a sárgarépa betakarítása

Ausztria: Egy héten belül befejeződik a sárgarépa betakarítása

Lengyelország: a tavalyinál 5,5%-kal kisebb sárgarépatermés várható

Ausztria: két héten belül be kell fejeződnie a sárgarépa betakarításának

Ausztria: késlelteti a sárgarépa betakarítását a meleg időjárás

Franciaország: a tavalyinál 6%-kal több sárgarépa várható

Ukrajna: még mindig háromszor drágább a sárgarépa, mint tavaly

Lengyelország: a növekvő kínálat miatt csökkent a sárgarépa ára

Hollandia: komoly dilemmák a sárgarépa tárolása körül

Ukrajna: átmeneti lejtőn a magas sárgarépaárak

Hollandia: az erősödő kínálat miatt megtorpant a sárgarépa ára

Hollandia: csalódást keltő sárgarépahozamok