A téli hónapokban igen gyorsan drágult a gyökérzöldség, majd tavasszal lanyhulni kezdett az árnövekedés, de nem állt meg.

A lengyel nagybani piacokon a gyökérpetrezselyem ára november óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, és a mosott, zsákos kiszerelésű áru 129%-kal drágult. A leggyorsabb ütemben januárban és február második felében emelkedett az ár, márciusban és április elején viszont a drágulás számottevő mértékben lassult, ám nem állt meg. Ennek megfelelően a jelenlegi árszint 5-6 PLN/kg (400-480 Ft/kg) között alakul, ami csaknem 70%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, de bőven elmarad a rekordnak számító 2018/2019-es idény áraitól.

Ha az éven belüli dinamikának megfelelő áremelkedési ütem továbbra is elmarad a megszokottól, könnyen előfordulhat, hogy éves átlagár tekintetében az idei szezon elmarad a 2020/2021-es idénytől. Igen fontos azonban, hogy a drágulás jelentős része még a télen következett be, mivel már most vannak olyan hírek, hogy az akkori kiváló értékesítési árak hatására sok termelő gondolkodik azon, hogy áttérjen a gyökérzöldség termesztésére. A várható termőterület-növekedés nyilván nem lesz egyenesen arányos a 2023/2024-es szezonban betakarított termés volumenének növekedésével, de 

A cikkhez szemlézett írások:

Pietruszka drożeje, ale za wolno

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: csúcson a gyökérpetrezselyem ára