A rekordalacsony amerikai narancstermés magasabb árakat eredményezett, a helyettesítő termék pedig az almalé. 

Az USDA legfrissebb előrejelzése szerint az idei narancstermés 2,5 millió tonna körül alakul majd, ami csaknem 700 ezer tonnával, 22%-kal kisebb a tavalyinál, egyben 56 éves negatív rekordnak számít. A floridai termést egyrészt a szeptemberi Ian hurrikán, másrészt az apró, bezöldülő gyümölcsöket eredményező súlyos baktériumos betegség, a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha (Diaphorina citri) vektor által terjesztett narancszöldülés (citrus greening, sárga sárkánykór vagy huanglongbing) tizedeli. Az egyre apadó készletekre a piac határozott drágulással, a narancslé árának duplázódásával reagált (a tavalyi 1,4-ről 2,6 dollárra emelkedett egy font narancslé ára).  Bármilyen furcsa is látni ezt a világ egyik leggazdagabb országában, de ez a lakosság jelentős részének már túl drága.

Itt jön a képbe a behozatal, illetve a helyettesítő termékek köre. Elsőként a brazil narancslé (Brazília a világ legnagyobb narancslé-exportőre) kerül képbe, és valóban, az amerikai behozatal az előző hónapokban csaknem 60%-kal nőtt is, ez azonban még nem pótolja a kieső mennyiséget.

A másik megoldás a tipikus amerikai reggeli nélkülözhetetlen elemének helyettesítése, ehhez a legkézenfekvőbb megoldás az almalé, amiből viszont az Egyesült Államok nem termel eleget. Nem csoda, hogy az USDA adatai szerint a múlt héten 1 millió liter almalé-koncentrátum (AJC) érkezett Lengyelországból, az azt megelőző héten pedig 1,9 millió liter. Ez csak februárban 3000 tonnás amerikai exportot jelent, ami nagyon jó hír a lengyel almapiac, közvetve pedig a túltermeléssel küzdő európai almapiac számára egyaránt. Lengyelország 2021-es Egyesült Államokba irányuló AJC-exportja 12,5 ezer tonna volt, ami 2022-ben megduplázódott, és 25 ezer tonna körül alakult.

A cikkhez szemlézett írások:

Mniej pomarańczy to więcej polskiego koncentratu jabłkowego w USA

Is Florida running out of orange juice? Record prices put the squeeze on consumers

Kapcsolódó cikkek:

Lengyelország: tavaly 550%-kal nőtt az ukrán almalésűrítmény-import volumene

MEGHÍVÓ: “Mi lesz Veled, magyar alma…?” -Gonda István emlékkonferencia -2023.03.23. Debrecen

WAPA: 6%-kal kisebb az európai almakészlet a tavalyinál

Ukrajna: a háború ellenére szárnyalt az őszi almaexport

Lengyelország: tovább emelkedett az ipari alma felvásárlási ára