A Bizottság gyors lépéseket tesz és további rendkívüli intézkedéseket javasol a leginkább érintett mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok támogatására. Az európai agrár-élelmiszeripari szektor a koronavírus-járvány kitörését követő, eddig példa nélküli időkben rugalmasságot és ellenállást mutat. Ennek ellenére néhány piacot mégis súlyosan érintenek a közegészségügyi válság következményei.

A mai intézkedéscsomagban szerepel a hús- és tejágazatok magánraktározási támogatása, az önszerveződő piaci intézkedések engedélyezése a súlyosan érintett ágazatokban működő szereplők számára, valamint a támogatási programok nagyobb rugalmassága a zöldség-gyümölcs, a bor és néhány egyéb piac esetében.

Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos: „A koronavírus-járvány következményei az agrár-élelmiszeripari szektorban egyre jobban érezhetők, ezért döntöttünk a gyors intézkedések mellett, kiegészítve azokat, melyeket már meghoztunk a járvány kezdete óta. A javasolt intézkedések célja, hogy a piacok jelenlegi állapotában azok stabilizálására irányuló jelzést küldjünk. A termelés és az árak jövőbeni stabilitásának biztosításához, így az élelmiszerellátás és az élelmiszerbiztonság fenntartásához ezeket az intézkedéseket tartjuk a legmegfelelőbbnek. Ma egy új rendkívüli intézkedéseket tartalmazó csomagot jelentünk be annak érdekében, hogy a leginkább érintett agrár-élelmiszeripari ágazatokat támogassuk a már tapasztalt zavarok és a jövőbeni kockázatok kezelése révén. Biztos vagyok benne, hogy ezek az intézkedések enyhítik a piaci válságot és rövid úton konkrét eredményeket hoznak majd.”

A koronavírus-járvány okozta válságra adott válaszként bejelentett rendkívüli intézkedések a következők:

Magánraktározási támogatás: a Bizottság javasolja a tejipari (sovány tejpor, vaj, sajt) és a húsipari (marha, bárány, kecske) termékek magánraktározásának támogatását. Ez lehetővé teszi a termékek piacról történő ideiglenes kivonását legalább 2-3, de legfeljebb 5-6 hónapra. Az intézkedés a kínálat csökkenéséhez vezet és hosszú távon újra egyensúlyba hozza a piacot.

Rugalmasság a piaci támogatási programok esetében: a Bizottság nagyobb rugalmasságot ad támogatási programok végrehajtásában a bor, a zöldség-gyümölcs, az olívaolaj, a méhészet ágazatoknál és az Európai Unió iskolai (tej, zöldség-gyümölcs) programjainál. Ez lehetővé teszi a finanszírozási prioritások újragondolását és a válságkezelés irányába történő orientációját minden szektorban.

Rendkívüli módosítás az Európai Unió versenyjogi szabályozásában: a tej, virág, burgonya ágazatokra alkalmazandó, a Bizottság engedélyezi a mezőgazdasági közös termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló 1308/2013 EU rendelet 222. cikke szerinti egyes szabályoktól való eltérést, mely lehetővé teszi a szereplők számára, hogy önszerveződő piaci intézkedéseket fogadjanak el. Pontosabban, ezek a szektorok együttesen lépéseket tehetnek a piacok stabilizálása érdekében. Például a tejágazat számára megengedett lesz a tejtermelés kollektív tervezése, a virág és burgonya ágazatok számára megengedett lesz a piacról történő árukivonás. A magánraktározás is megengedett lesz. Az ilyen megállapodások és döntések csak legfeljebb hat hónapos időszakra lehetnek majd érvényesek. A fogyasztói árak mozgása szigorú megfigyelés alatt lesz a káros hatások elkerülése érdekében.

A Bizottság célkitűzése, hogy ezeket a javasolt intézkedések április végéig elfogadásra kerüljenek. Előzetes tagálllami konzultációk is szükségesek, valamint szavazni is kell majd a javaslatokról. Ezért ezek még változhatnak. A javaslatok részletei az elfogadásukkor kerülnek ismertetésre.

A mai napon bejelentett intézkedéscsomag a Bizottság által már korábban elfogadott, a koronavírus-járvány miatt kialakult jelenlegi válsághelyzetben az agrár-élelmiszeripari ágazatot támogatni szándékozó, egyéb intézkedéseket tartalmazó átfogó csomagot követi. Ebben olyan intézkedések szerepeltek, mint például az állami támogatások megnövelt összegei, magasabb összegű előlegkifizetések vagy a kifizetési kérelmek benyújtásának meghosszabbított határideje. A Közös Agrárpolitika szabályaira vonatkozó nagyobb rugalmasság célja a gazdálkodók és a nemzeti közigazgatások adminisztratív terheinek csökkentése.

Brüsszel, 2020. április 22.