A szeptember eleji időjárási események komoly károkat okoztak az Európai Unió egyik legnagyobb kertészeti termelőjének, Spanyolországnak. Szeptember 11. és 13. között viharzóna haladt át Spanyolország délnyugati térségei fölött. A vihar erős széllel és heves esőzésekkel kísérve csapott le, károkat okozott az infrastruktúrában és sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt. A hirtelen lezúduló csapadék egyes területeken elképesztő mennyiségű volt, 24 óra leforgása alatt több helyen is 200 mm feletti értékeket mértek, de volt, ahol a 400 mm-t is meghaladta. A hegyekből lezúduló víz és sár elárasztotta az alacsonyabban fekvő területeket.

A vihar főleg Albacete, Alicante, Almeria, Granada, Malaga, Murcia és Valencia tartományokat érintette. Előzetes becslések szerint 300 000 hektár mezőgazdasági területen okozott károkat.

A gyümölcskultúrák közül főleg csemegeszőlő, datolyaszilva, citrusfélék, gránátalma ültetvények estek áldozatul a viharnak és az azt követő áradásoknak. Több szabadföldi zöldségkultúra teljesen tönkrement, így többek között brokkoli, karfiol, saláta, sárgarépa, spárga, spenót, zeller állományok semmisültek meg a tornádó erejű szél és a nagy mennyiségű csapadék következtében. Almería környékén körülbelül 300 hektár növényház súlyos károkat szenvedett. A fóliákban lévő, főleg paradicsom és tojásgyümölcs kultúrák már nem menthetők. A térségben további 1 000 – 1 200 hektár – jórészt fóliás – termesztőberendezés szorul majd valamilyen fokú, részleges újjáépítésre. Az elemek a kertészeteket ellátó infrastrukturális hálózatokon is pusztítottak, hidak, utak váltak járhatatlanná és több helyen nincs áram. A károk felmérése még folyik, az biztos, hogy több millió eurós tételről van szó. Azt azonban egyelőre lehetetlen megmondani, ténylegesen mekkora a baj. Sok helyen például a fóliasátor épen maradt, de a rendkívül hideg csapadék átáztatta a talajokat (Almeríában javarészt talajos termesztés folyik) és kérdés, hogy ez milyen károkat okozott a bent lévő növények gyökérzetének.

(források: freshplaza.com; IEG Vu Agribussiness Intelligence; CNN; AP)

Összeállította: Hunyadi István / FruitVeB szakmai igazgató