A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat (Erysiphe necator), hazánkban az ellene való védekezés adja a növényvédelmi technológia gerincét. Az évjárathatásokra kevésbé fogékony, mint például a peronoszpóra, vagy a botritisz: minden évben és minden borvidékünkön számítanunk kell rá – csak a fertőzés mértéke a kérdés.

A korai, primőr fertőzések elindításáért a gomba ivaros termőtestei, a kazmotéciumok a felelősek. Az ezekből kiszabaduló aszkospórák indítják el a levél fonákán a kórfolyamatot, ami a későbbiekben, megfelelő védelem hiányában fertőzött lombozatot, sérves bogyókat, végső soron komoly mennyiségi és minőségi kárt okoz. A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Lisztharmat primer fertőzés levélfonákon

A klímaváltozás hatására a Kárpát-medencében is egyre enyhébbek a telek az utóbbi években, ami a lisztharmat esetében a micéliumos áttelelés gyakoriságát is megnövelte. Ilyen esetben a fertőzött rügyből ún. zászlós hajtás fejlődik, amin már ott tenyészik a lisztharmat micéliuma, és – az ivaros ciklus kimaradása miatt -egyből a konídiumos fertőzés indul meg.

Zászlós hajtás Kékfrankoson

A lisztharmat elleni védekezés alapja a megelőzés!

A kialakult fertőzés megállítására jelenleg nincs kielégítő megoldás, ezért már a tenyészidőszak elejétől védekezni kell ellene. 

Associate pajzs

Az Associate a hazai kínálat egyik leghatékonyabb készítménye a lisztharmat ellen.

Két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció, mely a proquinazid gőztenziója (holdudvar-hatás) és a tetrakonazol gyors felszívódása révén két különböző ponton avatkozik bele a kórokozó életfolyamataiba, kívül-belül védve a szőlőt preventív, kuratív és eradikatív módon. Kiemelkedő hatékonysága mellett hosszú a hatástartama, ezért a szőlő legérzékenyebb időszakában, virágzástól fürtzáródásig javasoljuk a kijuttatását.

Az Associate dózisa 0,25 liter/ha. Használható akár blokkszerűen, egymás utáni két kezelésben, de az SDHI hatóanyagokra építő technológiába is beilleszthető, mert hatékony szerrotációt tesz lehetővé, segítve a rezisztencia elleni védelmet. Kezelések maximális száma: 3 alkalom/év. Keverhetősége jó.

Ár-érték aránya kifejezetten versenyképes a konkurens termékek tekintetében!

Neiner János

Kwizda Garden szőlő szaktanácsadó