Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) azért végzi ezt a felmérést, hogy figyelemmel kísérje, milyen hatást gyakorol a koronavírus-járvány (Covid19) az EU agrár-élelmiszeripari ellátási láncának gazdasági szereplőire. A felmérés révén tisztább kép rajzolódik ki az agrár-élelmiszeripari ellátási lánc gazdasági szereplőinek ellenálló képességéről, korlátairól és válaszlépéseiről, ami releváns bizonyítékokkal fogja alátámasztani az uniós szakpolitikai döntéshozatalt. A felmérés két időszakot ölel fel: a korlátozó intézkedések jellemezte időszakot (korlátozások időszaka), majd az ezt követő, helyreállítás jellemezte időszakot (újranyitás). A felmérés kitér arra is, hogy a gazdasági szereplők milyen jövőbeli kilátásokkal számolnak, és milyen elvárásokat fogalmaznak meg a piaci tevékenységek támogatásához szükségesnek vélt intézkedésekkel kapcsolatosan.

E kérdőív célcsoportját olyan vállalatok és vállalkozások (köztük kkv-k és gazdálkodók) alkotják, amelyek az agrár-élelmiszeripari ellátási lánc elsődleges termelési, forgalmazási, feldolgozási, nagykereskedelmi és kiskereskedelmi folyamataiban tevékenykednek.

A kérdőív a https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Business_operators linken érhető el, a magyar nyelvet a képernyő jobb oldalán található ’’Languages’’ legördülő menüből lehet kiválasztani.

A kérdések megválaszolása kb. 25 percet vesz igénybe. A kérdőív kitöltésével hozzájárul ahhoz, hogy a szakpolitika kellő mennyiségű következetes adatra támaszkodva alakulhasson. A kérdőív kitöltésének határideje 2020. szeptember 30. A határidő lejártakor az anonimizált eredmények a https://datam.jrc.ec.europa.eu/datam/mashup/COVID19_FOODCHAIN/ linken lesznek elérhetőek.