Jelenleg 120-160 milliméter csapadék hiányzik a talajból – közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke szerint idén a kajszi- és az őszibarackot kivéve a tavalyinál szerényebb, nagyjából közepes termés várható a tavalyi meglehetősen kevés csapadék és az idei aszályos tavasz miatt. Ugyanakkor valószínűsíti, hogy az öntözött ültetvényekben – a belföldi termelőfelület egynegyedén – jóval mérsékeltebb problémát jelent a csapadékhiány.

Ledó Ferenc, a terméktanács elnöke közölte, hogy március közepétől elindult a korai vetésű zöldségek termesztése (zöldborsó, gyökérzöldségek – sárgarépa, petrezselyem) és a vöröshagyma vetése. A többi szabadföldi zöldség vetése, palántázása április közepétől kezdődik.

Megjegyezte, hogy amennyiben a vetések után 7-10 napon belül nem kapnak csapadékot az elvetett magvak, azok a talaj felső részének szárazsága miatt nem tudnak kikelni. A csapadékhiány miatt ezen területeket öntözni kell. A korai vetésű zöldségeknél a zöldborsó kivételével 70-80 százalékban megoldott az öntözés. Az elnök kiemelte: az öntözést segíti az, hogy a kormányzat meghosszabbította az öntözési idényt, amely március 1-jétől október 31-ig tart majd. Ezen időszakban a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez. Ugyanakkor öntözés után figyelni kell a talaj cserepesedésére is, főleg a kötöttebb talajokon.

Budapest, 2019. április 4.