Főszervező:       FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

                              Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Időpont:              2020. szeptember 4. (péntek)

Helyszín:             Szentes – Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ

A rendezvényről röviden:

A FruitVeB immár kilencedik éve rendezi meg a Magyar Paprika Napját. Az évek folyamán az országban több helyszínen is be tudtuk mutatni a paprikatermesztés, értékesítés és fogyasztás hagyományait, valamint a fejlődés lehetőségeit.

Egy-egy évben mindig az adott termesztőkörzethez leginkább kapcsolódó témákkal foglalkozunk. Az mára már hagyományosnak mondható éves konferencián a szakmai előadások mellett üzemi gyakorlati bemutatókra is sor kerül, melyek során lehetőség nyílik a szakmai információk közvetlen átadására, a különböző termesztési gyakorlatok bemutatására és az ágazatban dolgozó szakemberekkel történő konzultációkra. 2020-ban a szervezők a paprikahajtatás komplex integrált termesztéssel kapcsolatos kérdéseinek megválaszolásához neves előadókat, szakértőket kértek fel.

Az elmúlt évek tapasztalatai, nehézségei késztették a szervezőket arra, hogy rendszerbe foglalva foglalkozzanak e fontos témával.

A vevői, fogyasztói elvárások az Uniós és hazai szigorítások, a klímaváltozás hatásai új megoldásokat követelnek meg, főleg a termesztés területén. Úgy érezzük, hogy már nem elég a hatékony, biztonságos termesztéshez „csak” a hasznos rovarok alkalmazása, az egész termesztési folyamatot komplexen kell felépíteni és a technológia fegyelmezett betartásával megvalósítani. Ehhez minden technikai, technológiai szereplő szakmai segítségére szükség van. E komplex termesztéstechnológia széles körű elterjedése csak akkor lehetséges, ha a termelők nyitottak az új módszerek befogadására. A magyarországi paprikatermesztés csak akkor lehet sikeres, a fejlesztési törekvések csak akkor érhetnek célt, ha minden érintett szereplő együttműködik. Ennek megvalósításához intenzíven be kell vonni a hatóságokat, felügyeleti szerveket, inputanyag-gyártókat is.

A rendezvény célcsoportja:

A rendezvény kiemelt célcsoportja elsősorban a paprikahajtatásban érdekelt hazai termelők, feldolgozók és kereskedők, de nyitott más, a téma iránt érdeklődők számára is.

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a témához kapcsolódó szaktanácsadók, oktatók, kutatók, diákok is szép számban részt vettek a rendezvényen. Évről-évre egyre több külföldi résztvevő is érdeklődik az esemény iránt.

A „IX. Magyar Paprika Napja” rendezvényünkre idén is várjuk az ágazati szereplőket, szakembereket. korábbi tapasztalatok alapján a résztvevők száma 300-400 fő között alakul majd.

A rendezvényen a szakmai előadások és a gyakorlati bemutatók mellett 35-40 inputanyag gyártó cég mutatja be legkorszerűbb termékeit.

A rendezvénnyel kapcsolatos egyéb információk megtalálhatók lesznek a FruitVeB honlapján (www.fruitveb.hu) és heti hírlevelünkben.

A részletes programot augusztus 15-ét követően tesszük közzé.

Addig is kérjük írják be naptárukba:

IX. Magyar Paprika Napja

2020. szeptember 4., Szentes

Üdvözlettel:

A FruitVeB és a DélKerTÉSZ csapata