A fóliasátrak klímaszabályozása egy hőfokszabályzó segítségével oldható meg a legegyszerűbben. Nézzük, mit érdemes tudni a működéséről!

A változékony időjárás hatására a fóliasátrak klímája is megváltozhat. A túlzott mértékű felmelegedés aztán a gombák elszaporodásához vezethet, amelyek a növényekre is károsak. Ezt elkerülendő, nem elég csupán a szellőztetésről gondoskodni. A fóliasátrak klímaszabályozása egy hőfokszabályzó segítségével oldható meg a legegyszerűbben. Nézzük, mit érdemes tudni a működéséről!

Ezért fontos a fóliasátrak páraszabályzása

A fóliasátrakon belüli páratartalom bizonyos értékeken belül tartásának célja nem más, minthogy a növények a számukra lehető legoptimálisabb körülmények között fejlődhessenek. A legfontosabb feltételek a hőmérséklettel, a páratartalommal, a szén-dioxid szinttel és a fényviszonyokkal kapcsolatosak.

Ezek közül a tényezők közül egyik sem jelentősebb a másiknál, mindegyik egyforma hatással bír a fóliasátorban fejlődő növényekre. A klímaszabályzást tehát olyan módon kell megvalósítani, hogy minden egyes életfeltétel adott legyen.

Ezek a páraszabályzás lehetőségei

Egy fóliasátor belső környezete számos dologtól függ, és ha az egyiken változtatunk (pl. szellőztetéssel), akkor az a többire is hatást gyakorol. A tökéletes eredmény elérése tehát nem egyszerű erre szolgáló gépek alkalmazása nélkül. A fóliasátor klímája szellőztetéssel, fűtéssel, árnyékolással, párásító öntözéssel és pótmegvilágítással kontrollálható.

A fűtés alkalmas a páratartalom csökkentésére is azon kívül, hogy megemeli a hőmérsékletet. Így tehát a lombozat is szárazon tartható. Szellőztetéssel mérsékelhető a páratartalom, így az elhasznált szén-dioxid pótlása is lehetővé válik. A nappali felmelegedés mérséklése árnyékolással oldható meg, míg öntözéssel épp a páratartalom növekedése kivitelezhető. A megvalósítás azonban a valóságban jóval összetettebb és bonyolultabb a leírtaknál.

Szellőztetésre például nem csak akkor kell sort keríteni, ha a fóliasátor már nagyon felmelegedett. Az adott határhőmérséklet előtt már érdemes elkezdeni, hiszen ezzel biztosítható a páratartalom csökkenése és a hiányzó szén-dioxid pótlása. Csapadékos, borús időben sokan hajlamosak elfeledkezni a szellőztetésről. Ez azonban óriási hiba, hiszen ilyenkor is sort kell rá keríteni. Ekkor könnyen előfordulhat azonban, hogy a hőmérséklet a kívánt mérték alá süllyed. Ha szükséges, akkor ebben az esetben be kell kapcsolni a fűtést.

Még mindig jobb azonban, ha egy kicsit fáznak a növények, mint az, ha a páratartalom és a hőmérséklet nem a megfelelő határok között mozog. Előfordulhat az is, hogy szellőztetés mellett történik meg a fóliasátor fűtése. Ez első olvasásra furcsának tűnhet, azonban ha a körülmények megkívánják, végre kell hajtani. A túl magas hőmérséklet és a páratartalom – amelyet persze a túlzott fényviszonyok is okozhatnak – a különböző betegségek megjelenéséhez, a növények kiszáradásához, esetleg megfulladásához vezethetnek. Ha túl hideg van, a termény megfagyhat. De még a legjobb esetben is megállnak a fejlődésben a növények akkor, ha az életfeltételeik nem biztosítottak teljes körűen.

Klímakontroll hőfokszabályzó segítségével

A páratartalom és a hőmérséklet szabályzása automata módon működő hőfokszabályzó és páratartalom szabályzó alkalmazásával oldható meg a legkönnyebben. Ezek egészen pontos méréseket képesek végezni és így a fóliasátorban uralkodó feltételeket mindenkor úgy igazítani, hogy az az ott fejlődő növények számára a lehető legjobb legyen. A heatcontroll.hu digitális páratartalom szabályzóval és hőfokszabályzóval is várja a vásárlókat. A termékek ipari és magán célokra egyaránt használhatóak. A készülékekhez külön érzékelő is tartozik, amelyek képesek a páratartalom, illetve a hőmérséklet mérésére. Egy modern hőfokszabályzó ráadásul dual core MCU technológiával működik, amely lehetővé teszi a hőmérséklet rendkívül gyors, szinte azonnali megváltoztatását. Segítségével innovatív körülmények között, a lehető legoptimálisabb feltételeket teremtve valósulhat meg a növények fóliasátorban történő termesztése.

HeatControll Kft.

8866 Becsehely, Táncsics utca 4.

70-5596067