Határozottan látszik, hogy az értékesítési csatornák a járvány kitörése óta változtak. Március utolsó hetében a szupermarketek átlagban 25 százalékkal több zöldséget és gyümölcsöt értékesítettek (a növekedés mennyiségileg értendő). Az szabad téri piacok közül néhánynak be kellett zárnia, így a frisspiaci zöldség és gyümölcs kereskedelmének zömét most a láncok bonyolítják. A termékek közül a hagymafélék és a gyökérzöldségek, valamint a szamóca, az áfonya, a citrusfélék, az avokádó és a mangó eladásai jól alakulnak. Az értékesített mennyiségeket és az árakat illetően is pozitív jelek láthatók. A HoReCa szektor bedőlése miatt az ananász és a dinnye értékesítésében van számottevő csökkenés.

Előrejelzés

A következő hét fontos időszak lesz, különösen az uborka értékesítését illetően. Németországban az eladások csökkentek, mivel a nagybani/nagykereskedelmi piaci csatorna összeomlása miatt. A húsvét utáni időszakban látszik majd, hogy az uborkapiac rendeződik vagy sem. Az uborkát háromszor vagy négyszer telepítik egy évben, sok termelő az elkövetkező hetekben fog újra telepíteni. Ez eredményezhet némi helyet a piacon. Nemsokára nagyobb volumenben lesz elérhető a kaliforniai paprika és a paradicsom.

A spárga és a szamóca ellátásban látszik némi zavar. A spárga esetében ennek oka az elmúlt időszakban bekövetkezett lehűlések, hideg éjszakák, amik lelassították a termelés. A szamócánál az utánpótlás korlátozott, még nincs igazi szezon. A bogyós gyümölcsök iránti kereslet a piacon növekszik, ami jelen helyzetben elég meglepő. A holland alma és körte értékesítésénél a mennyiségek és az árak is jó szinten vannak. Az iparági szereplők várakozásai szerint a következő néhány hétben a zöldségek és gyümölcsök kínálatában a féleségek száma csökken majd, mivel a kereskedelem kevesebb féle áruval akar majd dolgozni. Például tíz paradicsomféle helyett csak öt lesz majd kapható. Azon árufélék és tételek értékesítése most nagyon nehéz, melyeknél normális esetben a HORECA szektor volt a felvevő. A kereskedelem sincs hozzászokva, hogy különlegességeket és niche terméket tartson a kínálatban.

Problémák

1.

A bárok, éttermek és catering-szolgáltatók bezárása miatt a otthoni fogyasztáson alapuló lakossági vásárlásokon kívül eső piac teljesen összeomlott. Ez nagy hatással volt a mikro-zöldekkel és salátafélékkel foglalkozó termelőkre, akik termékeik javát a vendéglátásnak értékesítették. Csak az elviteles/házhozszállításos lehetőségek maradtak, melyek csak némileg enyhítik a bajt, nincs elegendő ilyen lehetőség és így  piaci igény sem. Az áruházláncokon kívül folyik még zöldség-gyümölcs értékesítés a még nyitva tartó heti piacokon, de korlátozottabban, mint korábban. Ez pozitív, mivel segít elkerülni azt, hogy egyszerre nagy számú fogyasztó zöldség és gyümölcs iránti igénye kizárólag a kereskedelmi láncoktól függjön.

2.

A betakarítási munkákhoz és az áruvá készítéshez szükséges munkaerő hiánya komoly aggodalomra ad okot. Jelenleg még nincs probléma. De nem vagyunk biztosak abban, hogy az egyes EU-n belüli határok lezárása hosszú távon vajon mekkora problémát fog okozni a szezonális munkaerő mobilitásában.

3.

A logisztika költségei megemelkedtek. Nem csak a közúti szállítmányozás drágult, a légi szállítás költségei és kapacitásbéli problémái egyaránt drámaian nőttek, mind a bejövő, mind a kimenő szállítmányokkal kapcsolatban. Normális esetben a zöldségek és gyümölcsök légi szállítása civil utasforgalmi járatokon történik. Most, hogy sok utasforgalmi járat törlésre került, a légi teherszállítás pedig igen költségessé vált, a zöldség-gyümölcs légi szállítása nem tűnik opciónak sem import, sem export vonatkozásban. Az szintén probléma, hogy a frisspiaci árufélék nem élveznek prioritást, míg más termékek igen.

4.

Néhány esetben nyilvánvalóvá vált, hogy a szezonális munkások számára nehéz vagy nem lehetséges a távolságtartás (Hollandiában 1,5 méter) szabályának betartása. A probléma különösen akkor jelentkezik, amikor egyik termelőüzemből a másikba utaznak a munkások. Ennek megoldására az idénymunkásokat saját anyanyelvükön tájékoztatják a Holland Egészségügyi és Környezetvédelmi Intézet által kiadott koronavírus-útmutatóban foglaltakról. E mellett számos munkáltató átalakította a szállítójárműveket és a munkavégzés helyein is változtatásokat eszközölt, hogy a munkások biztonságosan tudjanak dolgozni és mozogni. Például plexi elválasztókat szereltek a járművekbe.

Megoldások

Annak érdekében, hogy elegendő munkaerő legyen az elkövetkező hetekben, a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői a dísznövény iparágban dolgozó munkásokat alkalmazzák majd. A dísznövény ágazat teljesen összeomlott, így az ott felszabaduló munkaerő átcsoportosítható a zöldség-gyümölcs termelésbe.

A szektor képviselői azzal is próbálkoznak, hogy a munkájukat elveszített emberek közül is toborozzanak olyanokat, akik hajlandóak a z-gy ágazatban dolgozni. Ugyanakkor úgy gondolják az iparági szereplők, hogy a következő időszakban, amikor a betakarítások igazán beindulnak, még több munkaerőre lesz szükség. Bár még túl sok probléma nem tapasztalható munkaerő fronton, Hollandia felhívja az Európai Unió tagállamainak figyelmét, hogy biztosítsák a szezonális munkaerő szabad mozgását annak érdekében, hogy a zöldség és gyümölcs betakarítása zavartalan legyen.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a határon történő ellenőrzések sokkal hatékonyabbá váltak. Ennek ellenére még mindig érkeznek olyan jelzések a tehergépjárművek vezetőitől, hogy az ellenőrzések során felesleges problémák generálódnak. Ezért arra kérik a kormányokat, hogy ebben a nehéz időszakban működjenek együtt az iparággal és garantálják a határok zökkenőmentes átlépését élelmiszerek esetében, hogy az ellátási lánc mindenütt zavartalanul működhessen.

Általános helyzet

A holland kormány által életbe léptetett speciális intézkedések legalább április 28-ig fognak tartani. Amennyiben hosszabbításra kerül sor, annak és az esetleges további változásoknak a bejelentésére április 21-én kerül sor, a bejelentést Mark Rutte miniszterelnök teszi majd meg.

Az embereket arra kérték, aki csak tud, dolgozzon otthonról és maradjon házon belül. A bevásárlás és a szükségletek ellátása, a szabad levegőn való tartózkodás megengedett. A lakosságot kérték, ne utazzanak, még határokon belül sem. A belföldi és a nemzetközi turizmus egyaránt tiltásra került. A szabályok megszegőire bírságot rónak ki. Például most 8 helyett csak 3 munkás utaztatható egy kisbuszban.

Az iskolák május 10-ig biztosan be lesznek zárva. Az új megbetegedések száma stabilizálódni látszik, az egészségügy jelenleg képes kezelni a helyzetet.

Wim Rodenburg / Dutch Produce Association

Hunyadi István / FruitVeB