A gazdatüntetések miatt lemondani kényszerült Henk Staghouwer utódja a Keresztény Unió korábbi elnöke lesz.

Hétfő délután 5 órakor a királyi palotában letette esküjét az új holland agrárminiszter. Piet Adema semmiféle gyakorlati tapasztalattal nem rendelkezik a mezőgazdaságot illetően, bár vidéken, az észak-hollandiai Frízföldön nőtt fel, és testvére gazdálkodó lett. Az új miniszter 2011-2015 között kis településeken volt polgármester, 2013 és 2021 között a Keresztény Unió (ChristenUnie) elnöke volt, jelenleg több szakmai kamara és egyesület igazgatótanácsának tagja.

Adema feladata elsősorban az lesz, hogy a kormánykoalícióban fontos pozíciókat betöltő zöldek által vázolt keretek között elfogadható jövőképet nyújtson a holland gazdáknak, mivel erre elődje képtelen volt (a lemondó Henk Staghouwer a „nem én vagyok a megfelelő ember erre a posztra” nyilatkozattal búcsúzott). Most Johan Remkes, a demonstráló gazdákkal tárgyaló nitrogénügyi mediátor eredményeit figyelembe véve a legsürgetőbb feladat, hogy még a Prinsjesdag, azaz a király által szeptember 20-án megtartott éves országértékelő beszéd előtt egy olyan tömör, érthető és elfogadható víziót vázoljon fel, melynek célkitűzéseivel a gazdák és a kormányzat (elsősorban a zöldek) is egyetért.

Az új mezőgazdasági, természetvédelmi és élelmiszer-minőségi miniszter első szavai a következők voltak?

„A gazdák egy jó miniszter érdemelnek. Három éven belül meglátjuk, hogy ez én vagyok-e! Meggyőződésem, hogy Hollandiában a mezőgazdaság a jövő.”

A cikkhez szemlézett írások:

Oud-partijvoorzitter Piet Adema nieuwe minister van Landbouw

‘De boeren verdienen een goede minister. Of ik dat ben, zien we over drie jaar’

Kapcsolódó cikkek:

Hollandia: tisztességtelen versenytől tartanak a zöldségfeldolgozók

Hollandia: az erősödő kínálat miatt megtorpant a sárgarépa ára

Hollandia: betakarítás közben pusztított jégeső az alma- és körteültetvényekben

Hollandia: magas árak, erős kereslet a hagymapiacon

Hollandia: csalódást keltő sárgarépahozamok