Command® 48 EC, a „zöldség specialista”! Sok kertészeti kultúrában engedélyezett, kiemelkedően széles hatásspektrumú gyomirtó szer.

  A munkaerőhiány és a munkabérek jelentős emelkedése megtöbbszörözte a gyomirtás, a gyomirtó szerek jelentőségét a zöldségtermesztésben is. Ráadásul a kertészeti kultúrákban a folyamatos szerkivonások miatt alig maradt olyan termék, amivel hatékonyan tudnánk a gyomok ellen védekezni, ezért a kiválasztás és a döntés előtt érdemes alaposan számba venni a még megmaradt lehetőségeket!

  A Command® 48 EC egy valóban „speciális” gyomirtó. A főbb magról kelő egyszikű gyomok mellet nagyon sok fontos kétszikű gyomféle ellen is kiváló és hosszú hatástartamot biztosít. Több zöldség kultúrában szinte az egyetlen megoldás sok olyan veszélyes gyom ellen, mint pl. a tyúkhúr, kövér porcsin, ragadós galaj, vagy a pásztortáska, stb. Elsősorban csírázás gátló, de a már kikelt, de még gyökérváltás előtti fiatal gyomok ellen is megbízható hatással bír. Gyors, mert a hatóanyaga gátolja a színtestek kialakulását, így a kezelt gyomokon először nagyon jellegzetes kifehéredéses tünetekkel jelentkezik, majd néhány nap alatt látványos száradást és pusztulást okoz. Mivel a talaj kolloidokhoz erősen kötődik kicsi a haszonnövények gyökérzónájába történő bemosódás veszélye, ezért nagyon biztonságosan alkalmazható! A hatóanyag, a klomazon hőre, fényre nagyon stabil, ezért hatástartama hosszú, a csapadékviszonyoktól és a talaj humusztartalmától függően akár több hónap is lehet és mivel már alacsony dózis, (0,15-0,2 l/ha) mellett is kiváló hatást nyújt, alkalmazása nagyon gazdaságos.  Az is egy gyakran felmerül a kérdés a szaktanácsadók felé, hogy kinek ajánljuk a Command®ot? Fordítsuk meg a kérdést és inkább azt emeljük ki, hogy kinek NEM!

  • Aki NEM tud jól elmunkált, aprómorzsás szerkezetű talajt készíteni, az ne juttassa ki a Command-ot, mert a nagyobb talajrögök „árnyékában” a hatóanyag nem érintkezik a csírázó gyomokkal, így nem tud hatni.
  • Aki NEM tud megfelelő permetlé fedettséget kialakítani, az szintén ne juttassa ki, mert az egyenletes filmréteg létrehozásához elengedhetetlen a hatékonysághoz.
  • Aki NEM tud sekély bedolgozást (1-2 cm), vagy bemosást kivitelezni a kijuttatás után, az első esőig az se várjon hatékonyságot, mert a felszínen maradt hatóanyag nem találkozik a csírázó gyommagokkal.
  • Aki NEM fogadja el, hogy a kijuttatás után nem szabad sorközművelést, húzatás, kapálást végezni, az se juttassa ki, hiszen a talajmozgatással megszakítjuk a hatóanyag-filmréteget és utat nyitottunk a csírázó gyomoknak.

  Ezen kívül minden paprika, káposzta, burgonya, dinnye és olajtök termesztő kollégának ajánlott a használata, hiszen egy okszerűen kiválasztott, a gyomflórához igazodó hatóanyaggal, vagy hatóanyag kombinációkkal (pl.: a Stomp® Aqua a Command® kiváló kombinációs partnere), jó esélyünk lehet egy gyors, biztonságos és gazdaságos gyomirtásra.

Varga László

Kwizda Agro garden ágazat

Kertészmérnök, zöldség,

dísznövény szaktanácsadó

Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu