Az uborkatermesztés során a Fusarium gomba jelenti a legnagyobb problémát. Ez a kórokozó nagy károkat képes okozni, különösen a talajon és fűtés nélküli termesztéstechnológiával dolgozó nem túl korszerű termesztőberendezésekben. A betegség inkább ősszel és a téli időszakban jelentkezik, akkor, amikor a dél-európai termesztés fő szezonja van. A Rijk Zwaan fuzárium-rezisztens fajtái közül a Forami RZ és a Forada RZ spanyolországi és görögországi termesztésre kifejezetten alkalmasak.

A jó termés záloga

„Mindenképpen fogok ezzel a fajtával dolgozni a jövőben. A Forami RZ fajtában benne van minden, ami garancia lehet az eredményes termesztéshez, nagyon jó a fajtában lévő rezisztencia-csomag. Mivel azonban manapság Spanyolországban az új CGMMV (uborka zöld foltos mozaik vírus) kórokozójával is küzdünk, szívesen látnék egy újabb fajtát, melyben már a Fusarium és a CGMMV rezisztencia egyszerre van jelen” – mondta Jaime Jimenez.

Még több fajta

Most, hogy a fuzáriummal szembeni ellenállóság már két kereskedelmi fajtánál is sikeresen működik, a Rijk Zwaan minél előbb szeretné ezt a jellemzőt több szegmensben is bemutatni. „Jelenleg azon dolgozunk, hogy Dél-Afrika, Ausztrália és Mexikó termesztőinek fuzáriummal szemben rezisztens kígyóuborka fajtát tudjunk adni, mivel ezekben az országokban igen nagy problémát jelent a kórokozó. Berakóuborka fajtákkal is belekezdtünk a termesztési kísérletekbe, a törökországi Izmir régióban tavaszi és nyári termesztési szezonban használható alkalmas fajtát keresünk. Nyáron ezeket a fajtákat Jordániában is teszteljük majd. E mellett dolgozunk a fuzárium-rezisztencián az ázsiai uborka-programunkban és a salátauborka fajtáknál is” – mondta Cor Haaring, az uborkanemesítési program vezetője.

Sokkal költséghatékonyabb, mint az oltás

„A fuzáriummal szembeni harc igen nehéz. Akkor pedig különösen, ha a kórokozó ellen hatékony növényvédőszerek nincsenek engedélyezve a kultúrában. Mostanáig az ellenálló alanyra oltás volt az egyetlen eszköz a betegséggel szemben, azonban ez egy drága megoldás” – mondja Javier López Rodríguez termékfelelős specialista. „Azok a cégek, akik a Forami RZ fajtával dolgoznak, elégedettek. Nem csak a rezisztencia miatt, hanem a termés minősége miatt is. Az uborkák csak néha voltak kicsit rövidebbek az elvártnál. A Forami RZ tavasszal és nyáron teljesít a legjobban. A másik ’For Defense’ fajtánk, a Fornax RZ pedig őszi és téli termesztésre való.”

A rezisztencia kiindulási pontja

A betegség-ellenállóság kérdésében gyakori kiindulási pont a Növénykórtani részleg. „Az egész azzal kezdődik, hogy keresünk egy uborkát, amely már rezisztens a betegséggel szemben. Több ezer növényt tesztelünk, sokszor vad fajokat is, hogy megtaláljuk a megfelelőt. Amikor megtaláltuk, a következő feladat, hogy a tulajdonságot átültessük a szigorú elvárásokat teljesítő kereskedelmi fajtákba. Nagyon sok keresztezés és szelekciós munka eredménye, mire a Fusarium-rezisztenciát hozzá tudjuk adni az olyan elvárt tulajdonságokhoz, mint a magas hozam, a növekedési jellemzők – növényhabitus, a termés típusa, mérete, alakja, színe és íze” – mondta Daniël Ludeking, a növénykórtani kutatásokkal foglalkozó csoport vezetője.

Széles körű kórtani gyűjtemény

A Rijk Zwaan Növénykórtani részlegének nagy gyűjteménye van Fusarium változatokból, a világ minden tájáról. A Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum kórokozó felelős az uborka gyökerének és tövének fertőzéséért. A Rijk Zwaan folyamatosan figyeli a kórokozó új változatait és rendszeresen teszteket végez, hogy megbizonyosodjon arról, az új ’For Defense’ fajták is ellenállóak ezekkel szemben.

A végső tesztek

Daniël Ludeking elmondta „amikor a Rijk Zwaan nemesítői már majdnem befejezték a munkát és azt gondoljuk egy fajtáról, hogy rezisztens, valamint az elvárásoknak megfelelően fog viselkedni a termesztésben, a Rijk Zwaan a rezisztencia mértékét gyakorlati körülmények között is leteszteli. Ez azt jelenti, hogy az új fajtát a termesztésben, a termelőknél is kipróbálják. Itt az újonnan nemesített ellenálló fajta tulajdonságait és eredményeit is összehasonlítják a referencia fajtákkal.”

A gyakorlati körülmények között történő rezisztencia vizsgálatok évekig is eltarthatnak. Egészen addig folynak, amíg a nemesítési és növénykórtani részlegek teljesen meg nem győződnek arról, hogy a rezisztencia a többi tulajdonsággal kombinálva is töretlenül megmarad. Az új fajta csak ekkor kap nevet és kerül forgalomba.

Az alábbi videó (2019) a standard és a rezisztens fajta közötti különbséget mutatja be:

(forrás: freshplaza.com)

Fordította: Hunyadi István / FruitVeB