Március 3-án Párizsban, a Maison des Fruits et Légumes székházban ült össze a francia, spanyol, olasz és holland zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet (INTERFEL, HORTIESPAÑA, ORTOFRUTTA ITALIA és BO G&F NL), ahol arról döntöttek, hogy egy nemzetközi szakmaközi szervezeti kollégiumot hoznak létre a közös Freshfel tagságon keresztül, melynek célja az európai zöldség-gyümölcs ágazat értéknövelése, valamint a szakmaközi együttműködési tevékenység hozzáadott értékének szélesebb körű elismertetése lesz.

A tagfelvétel lehetősége az Európai Unió bármely tagállamában működő, elismert nemzeti zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet számára nyitott. 

A Freshfel már el is fogadta az európai szintű szakmaközi szervezetek együttműködési tevékenységeire vonatkozó működési szabályzatot, így a szakmaközi kollégium megalapítására várhatóan a Freshfel következő brüsszeli közgyűlésén, május 27-én kerül sor. A kollégium fontos szerephez juttatja majd a zöldség-gyümölcs ágazatban tevékenykedő szakmaközi szervezeteket a megújuló Közös Agrárpolitikáról folytatott tárgyalások, valamint a Farm to Fork uniós stratégia kialakítása során.

A négy szakmaközi szervezet jelenlegi megbeszélése során megtárgyalta a Franciaországban elfogadott „körkörös gazdaságról”, (azaz az fenntartható, újrahasznosítást a gazdasági tevékenységek középpontjába helyező gazdaságmodellről) szóló törvény rendelkezéseit, melyek célja a műanyag csomagolásokra és matricákra kivetett, 2022. január 1-től érvényes tilalom bevezetése. Ez az intézkedés a tagállamokban tevékenykedő minden szakmabéli szereplőt érint, és számos kérdést vet fel a Közösség műanyag direktívájának való megfelelés tekintetében.

A jelenlegi, kétségtelenül nehéz egészségügyi és gazdasági helyzetben ez az együttműködési igény egy erős és pozitív jelzés. A szakmaközi szervezetek együtt állnak ki az egyes tagállamok zöldség-gyümölcs ellátási láncainak megfelelő működése, azok fenntartása érdekében, és biztosítják az európai polgárok élelmezését, ennek kifejezett közegészségügyi vonatkozásával.

Az Interfelről

Az 1976-ban alapított Interfel a zöldség-gyümölcs ágazatban tevékenykedő szakmák számára biztosít közös platformot. Az összes funkció, tevékenységi kör képviselteti magát: termelés, együttműködés, logisztika, import, export, nagykereskedelem, disztribúció (szupermarketek, szaküzletek és közélelmezés). Az Interfel egy magánjogi és kezdeményezési testület, melyet a francia agrártörvény és az Európai Unió 1996. november 21-e, az egységes Közös Piaci Szervezetekre (CMO, Common Market Organization) vonatkozó keretegyezménye óta nemzetközi szakmaközi szervezetként ismer el.

www.interfel.com / www.lesfruitsetlegumesfrais.com 

Hortiespaña:

A Hortiespaña spanyol szakmaközi szervezetet 2016-ban ismerte el a spanyol mezőgazdasági, élelmiszeripari és környezetvédelmi miniszter szakmaközi agri-food szakmaközi szervezetként. Közös platformot biztosít az üvegházban termelt, friss fogyasztásra szánt paradicsom, paprika, uborka, cukkini, padlizsán, sárga- és görögdinnye termelői és kereskedelmi szervezetek, szövetkezetek számára. A Hortiespaña 3 millió tonnás zöldség-gyümölcs termelési volument, 40 ezer hektár üvegházat, 19 ezer gazdálkodót, 277 kereskedőcéget képviseli, ezzel csaknem 100 ezer munkahely közvetlen képviseletét biztosítja.

www.hortiespana.eu

Ortofrutta Italia:

Az olasz kormány először egy miniszteri rendeletben 2005. december 6-án, majd ezt megújítva 2016. november 29-én ismerte el a non-profit szervezetet nemzeti zöldség-gyümölcs ágazati szakmaközi szervezetként.

Az Ortofrutta Italia a zöldség-gyümölcs ágazat legfontosabb szervezeteit tömöríti, képviseletet biztosít mind a gazdasági, termelői és kereskedelmi, valamint disztribúciós tevékenységek számára. A teljes nemzeti ellátási lánc képviseletét ellátja, ami 350 ezer egyéni gazdaságot vagy szövetkezetet, 800 mezőgazdasági szövetkezetet, 300 termelői szervezetet, 300 kereskedelmi vállalatot, 700 nagykereskedő céget, 40 modern disztribútor vállalatot és 15 ezer szaküzletet jelent.

www.ortofruttaitalia.it 

BO G&F NEDERLAND:

A holland hatóságok az uniós törvények szerint 2016-ban ismerték el a Branche Organisation Fruit and Vegetables Netherlands (BO GF NL) szakmaközi szervezetet. A BO GF NL alapításában a Fresh Produce Center, a Glastuinbouw Nederland, az LTO Vollegrond en Dutch Fruitgrowers Organisation vett részt, és jelenleg a friss árut előállító ágazatot képviseli: több mint 3000 holland termelőt, csaknem az összes termelői szervezetet / szövetkezetet, 350 kereskedőt/exportőrt/importőrt és kiskereskedőt tömörít.