2020. március 25.

Spanyolország

Árbuborék a zöldségeknél, a termelők fertőtlenítik az utcákat

A kormányzat által elrendelt karantén- és egyéb korlátozó intézkedések hatására a COAG mezőgazdasági szervezet becslései szerint lakosság a szokásosnál 30%-kal több zöldséget vásárolt, és a zöldségárak jelentős növekedést mutatnak. Andalúziai források szerint a padlizsán termelői ára 90%-kal nőtt, a kiskereskedelemben pedig 2,44 euró/kg-ról 3,31 euróra emelkedett. Megugrott a kaliforniai paprika (4,95 euró/kg), a cukkini (0,89 euró/db), az articsóka (2,58 helyett 2,79 euró/kg), és a paradicsom (2,86 euró/kg) ára is. A COAG szerint ez csak egy átmeneti árbuborék, ami azonnal kipukkad, ha az otthoni hűtőszekrények többsége megtelik. Érdekes ugyanakkor, hogy ez a lufi a gyümölcsöket nem érinti, a COAG piaci adatai szerint a citrusfélék, a szamóca, az alma, a banán, a körte és az avokádó ára stabil maradt. A COAG szerint a buborék nem nőhet akármeddig, a kormány akár hatósági árat is bevezethet bizonyos termékekre.

Anadalúzia, Extremadura és Murcia tartományokban április végén kezdődik a kajszi betakarítása, kérdés, hogy a járványhelyzet kihirdetése hogyan fogja érinteni a munkákat.

Cordoba környékén az egyik legnagyobb spanyol mezőgazdasági szövetkezet, az Asaja felhívására a helyi termelők saját traktoraikkal és permetezőikkel segítenek a hatóságoknak a közterületek fertőtlenítésében.

Több spanyol termelői szervezet kéri a kormánytól, hogy tolják ki bizonyos növények esetében a biztosítások megkötésének hatásidejét, különösen a cseresznye és a szőlő esetében, mert ezeknél a határidő ebben a hónapban lejár.

Olaszország

Utcákat fertőtlenítek a gazdák, a helyi élelmiszereket vásárolják a lakosok, biztosítás a megbetegedő munkásoknak

A legnagyobb olasz mezőgazdasági szervezet, a Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti (Coldiretti) felhívására a helyi termelők a spanyol példához hasonlóan itt is megkezdték az utcák, közterületek fertőtlenítését saját eszközeikkel. Piedmont és Veneto tartományokban a traktorok kivételes engedélyt kaptak, hogy behajthassanak a városokba, és különösen hasznosnak bizonyulnak azok a speciális, keskeny nyomtávú speciális traktorok, amelyek a legendásan szűk olasz sikátorokban is elférnek, ahová más munkagépek be sem tudnak hajtani.

A járványhelyzet súlyosbodása miatt Olaszországban is nagy lakossági felvásárlási hullám indult, a liszt forgalma 80%-kal, a tejé pedig 20%-kal ugrott meg február 24. óta, de a konzerv húsfélék (60%) és a konzerv hüvelyesek (55%), a tésztafélék (51%), a rizs (39%) és a paradicsomkonzervek (39%) valamint az olívaolaj (22%) forgalma is erőteljesen megnőtt. A Coldiretti felhívja a figyelmet, egyben meg is köszöni a lakosságnak, hogy még a krízishelyzetben is döntően hazai, olasz termékeket vásároltak, ami szerintük a #MangiaItaliano (Egyél olasz termékeket) kampány sikerét, valamint az olasz élelmiszeripari termékek kiváló minőségét igazolja.

Az olasz hatóságok automatikusan, június 15-éig meghosszabbították a még az országban dolgozó külföldi munkavállalók tartózkodási engedélyét, amelyek április 15-én jártak volna le. Ez különösen azért fontos döntés, mert a külföldi idénymunkások jelentős része a határzárak miatt nem tud majd belépni Olaszország területére, illetve az enyhe tél miatt korábbra tolódott bizonyos növények érési ideje: hamarosan kezdődik a szamóca és a spárga betakarítása. Az olasz mezőgazdasági munkák (éves összes munkaóra) 27%-át külföldiek, átlagosan egy évben 370 ezer külföldi munkavállaló végzi el. Korábbi adatok szerint ebből 108 ezer román, 35-35 ezer marokkói és indiai, 32 ezer albán, 14 ezer szenegáli, 13-13 ezer lengyel és tunéziai, 11-11 ezer bolgár és macedón, 10 ezer pedig pakisztáni állampolgár. Bizonyos régiókban a vendégmunkások alkalmazása több éve vagy akár évtizede is jól bejáratott: ilyen a Verona környéki szamóca- és spárgaszedés, a Trentino környéki almaszedés, az Emilia Romagna tartományban végzett gyümölcs-betakarítási munkák, valamint sok szezonális munkás dolgozik Piedmont régió alma-, körte, kivi-, és szőlőültetvényeiben, és a Puglia zöldségtermő területein, ahol főleg paradicsom, brokkoli, káposztafélék és édeskömény kultúrákban serénykednek. A tartózkodási engedély meghosszabbításán kívül az olasz kormány egy másik fontos intézkedést is hozott: az esetleg megbetegedő szezonális mezőgazdasági munkások minden kórházban töltött éjszaka után 40 euró, és minden betegség miatt kieső munkanap után 30 euró térítést kapnak, ezt a Fondo Fisa biztosítási alap garantálja.

Franciaország

200 ezer munkás fog hiányozni a földekről

A francia mezőgazdasági miniszter, Didier Guillaume felhívást intézett azokhoz, akiket a járvány elleni intézkedések következtében elbocsátottak munkahelyükről (hotelek recepciósai, pincérek, fodrászok stb.), hogy vegyenek részt a mezőgazdasági idénymunkákban. Becslések szerint 200 ezer mezőgazdasági dolgozó hiányzik a földekről, mivel az Európai Unió legalább 30 napra lezárta a schengeni határokat harmadik országokból érkezők elől, illetve többek között Franciaország, Spanyolország, Németország, Lengyelország és Ausztria is szigorította határellenőrzéseit. A mezőgazdasági szervezetek adatai szerint az agrármunkások kétharmada külföldi, elsősorban Közép- és Kelet-Európából (különösen Lengyelországból és Romániából), valamint Tunéziából és Marokkóból érkeznek. Christine Lambert, a legnagyobb francia farmunió, az FNSEA vezetője szerint alsó hangon 45 ezer munkavállaló kellene még márciusban, és 80-80 ezer további dolgozó kellene április-május során annak érdekében, hogy a déli országrészben lassan beérő szamóca és spárga ne a földeken rothadjon el.

Lengyelország

Lecsengett a pánik, tovább működik a Broniszach nagybani piac

Továbbra is működik Lengyelország óriási nagybani piaca, a Varsót és környékét ellátó Broniszach, (ez Közép- és Kelet Európa legjelentősebb nagybani piaca). A piac forgalma igen változó, múlt vasárnap például rengeteg üzletet kötöttek, de aztán visszaesett a forgalom. Itt is tapasztalható volt a pánikfelvásárlás, különösen a lengyel zöldségeket keresték, és akár 100%-os drágulásról is érkeztek hírek, különösen a március 12-15. közötti időszakban (például az uborka 7-8 PLN/kg áron cserélt gazdát, március 25-ére azonban már azonban a 3,5-4 PLN/kg sávba csúszott vissza, ami egy kicsit már alacsony is). A roham lecsengésével azonban az árak visszatértek a normál szinthez, március 24-én az alábbi árak voltak érvényesek (ezeket az árfolyamok ugrálása miatt zlotyban és forintban is közöljük):

Lengyel nagybani piaci árak (március 24., Broniszach)
Hagyma 1,15-2 PLN/kg 90-150 Ft/kg
Káposzta 1-1,3 PLN/kg 75-100 Ft/kg
Sárgarépa 1,3-1,8 PLN/kg 100-140 Ft/kg
Burgonya 1,15-1,5 PLN/kg 90-115 Ft/kg
Uborka 3,5-4 PLN/kg 260-300 Ft/kg
Retek 2-2,5 PLN/csomó 150-200 Ft/csomó
Körte 4-5 PLN/kg 300-380 Ft/kg
Alma* 2-3 PLN/kg 150-230 Ft/kg
*A legmagasabb áron a következő almafajtákat árulták: Cortland, Gray Rennet, Lobo

(Források:elespanol.com; IEG Vu Agribussiness Intelligence; Coldiretti; Reuters; SadyOgrody)

Gyűjtötte és fordította: Kocsis Márton