A tavalyi tízéves rekordtermést követően alternancia figyelhető meg, különösen a nyári fajtáknál.

Az Agreste július 18-i gyorsjelentése szerint a 2023-as évben a francia körtetermés volumene 131600 tonna lesz, ami 8%-os visszaesést jelent a tavalyi, kifejezetten jó év eredményéhez képest. Elsősorban a nyári körtéket érinti a csökkenés, a Guyot fajtából például 22%-kal takarítottak be kevesebbet az idei évben, de az őszi és a téli körtéknél 5 ill. 6%-os növekedés várható.

A prognózis a 2022-es jó termést követő alternanciát jelöli meg a kisebb idei termés fő okaként, de megemlíti a tavaly nyári hőhullámost is, amelyet a fák még nem tudtak kiheverni, különösen a nagy gyümölcsterhelés mellett. Franciaországban az idén összesen 6000 hektár körüli területen termesztettek körtét, ami +1%-os bővülést jelent az előző évhez képest. A legfontosabb, a nemzeti termés 83%-át adó régiók az északi Centre-Val-de Loire körzet, a nyugati fekvő Pays de la Loire, a délkeleti Auvergne-Rhône-Alpes, valamint az ország déli részén fekvő Occitania és PACA ( Provence-Alpes-Côte d’Azur) termőkörzet – ez utóbbi rendelkezik a legnagyobb, 2400 hektár körüli körtetermő területtel, és 2023-ban innen várhatóan 44 ezer tonnás termést takarítanak majd be.

A június végi Interpera szakmai konferencián elhangzottak szerint európai szinten 8,5%-os csökkenés várható: elsősorban az Olaszországot sújtó árvizek miatt, de az aszály miatt Hollandiában is alacsonyabb mennyiségre számítanak, míg Spanyolországban (+53%), Portugáliában (+7%) és Belgiumban (+6%) a termelés növekedését prognosztizálják.

A cikkhez szemlézett írások:

Frankreich: Rückgang bei Sommerbirnen erwartet

Kapcsolódó cikkek:

EU: az utóbbi 10 év második legkisebb körtetermése várható

Harvista 1,3 SC: szükséghelyzeti engedély alma és körte kultúrákban

Világpiaci kitekintés: a körte piaca

WAPA: 20%-kal nőtt az európai körtetermés volumene a 2022-es évben