A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács „Meggy a lelke…” címmel a hazai meggyfogyasztást népszerűsítő promóciós programot indított. A június utolsó napjaiban kezdődő kampány július elején folytatódik. A friss gyümölcs és a belőle készített gyümölcslé kóstoltatásával a Szakmaközi szervezetnek az a célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a magyar gazdák által termelt kiváló minőségű hazai meggyre, és megismertesse a fogyasztókkal a gazdag fajtaválasztékot.

A meggy a magyar gyümölcstermesztés egyik legfontosabb terméke. A meggy szerepét a magyarság életében több helységnevünk (pl. Somogymeggyes, Nyírmeggyes) is jelzi. A meggytermesztésben nagy tapasztalattal rendelkezünk, ennek köszönhetően a magyar meggy szerepe kiemelkedő a világ meggytermesztésében, melynek mintegy 5%-át Magyarország adja. A magyar meggyfajták kiváló minőséget képviselnek. A hazai nemesítésű fajták közül az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös, a Debreceni bőtermő és a Kántorjánosi fajtákat termesztik a legnagyobb területen.

A jó minőségű gyümölcs frissen és feldolgozva egyaránt népszerű a hazai és az európai piacokon. A meggy számos jótékony élettani hatással rendelkezik; antioxidánsokban gazdag, a méreganyagokkal szemben sejtvédő hatású. Rendszeres fogyasztása segít a koleszterin- és a triglicerid-szint szabályozásában és az elhízás megelőzésében. Vércukorszint szabályozó hatása miatt cukorbetegségben is ajánlott a fogyasztása. A gyümölcs nagyon magas rosttartalommal rendelkezik, ezért jótékony hatást fejt ki az emésztőrendszer egészére. A meggy gazdag vitaminokban (például A-, B- ésC-vitaminban), viszonylag magas kálium tartalmával pedig hozzájárulhat a vesék és az izmok működéséhez is.

A hazai nemesítésű fajták kiváló beltartalmi értékekkel rendelkeznek, ezért a magyar meggy igen keresett termék az európai piacokon. A termés jelentős része (70-80%) exportra kerül, kis részben frissfogyasztásra (20-25 ezer tonna), nagyobb részben pedig konzervipari ( 40-45 ezer tonna) és a hűtőipari feldolgozásra (4-5 ezer tonna). A legfontosabb célpiacunk Németország, ahol a meggyexport közel fele talál gazdára. Az idei év különlegessége, hogy a tél végi fagyok jelentős terméskiesést okoztak Európa-szerte, így a magyar meggy iránti érdeklődés olyan piacokon is élénk, ahol eddig nem tudtunk jelentős mennyiséget értékesíteni.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a hazai piacokon is igen fontos feladatának tartja a meggyfogyasztás népszerűsítését és a fajták ismertségének növelését. Ennek érdekében szervezte meg fogyasztást ösztönző kampányát, melynek keretében a budapesti lakosság körében igen népszerű pihenőhelyen, a Kopaszi-gáton június 29-30-án, majd pedig július 7-én és 8-án lehet kóstolni, megismerni a minőségi, finom hazai meggyet. Az első két nap tapasztalatai alapján elmondható, hogy a meggyet szívesen kóstolják a látogatók, de a fajtákkal kapcsolatos ismeretek bővítésére továbbra is szükség van.